Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Reacţia şocantă a unui jucător de şah: ce-a făcut cu o miere de albine şi cu un pahar de ceai

197

blankMarii maeştri jucători de şah sunt cunoscuţi de a folosi metode ciudate pentru a câștiga jocurile lor. Ruy Lopez, celebrul spaniol preot și jucător de șah din secolul al 16-lea, sfătuia odată: „Ţineţi adversarul cu ochii în soare“. Un alt jucător, pe nume Lucena, recomanda odată: „Încercaţi să jucaţi după ce adversarul a mâncat sau a băut“.

În secolul al 19-lea, Harry Nelson Pillsbury fuma un trabuc în timpul jocurilor sale de şah. Pe de altă parte, Szymon Winawer fuma în mod deliberat trabucuri proaste, astfel încât mirosul să-i creeze lipsă de concentrare adversarului său. Iar la Campionatul Mondial 1935, superstițiosul Alexander Alekhine punea o pisică siameză pe tabla de șah înainte de a începe un joc; se presupune că făcea asta pentru a obţine o reacție alergică din partea adversarului său.

Dar iată ce-a făcut marele maestru filipinez Rosendo Balinas la turneul de şah Lone Pine din 1979. El juca împotriva lui Jeremy Silman. Jocul a început destul de liniștit, dar, după 10 mutări lucrurile au devenit un pic nebuneşti. Iată ce-a povestit Silman:

“În acest moment, Balinas a plasat un termos umplut cu ceai fierbinte pe masă. Apoi a pus un borcan mare de miere lângă el. Mă aşteptam să ia puţină miere și s-o amestece cu ceai, dar, în schimb, el m-a șocat! A luat ceaiul şi l-a turnat cu totul în miere, transformându-se în ceva foarte gros și apoi a băut totul. Îngrozit, am observat cum ochii lui se dădeau peste cap, de atâta dulce cât a căpătat creierul lui. Apoi, zâmbind, a continuat jocul”.

Dar filipinezul s-a auto-sabotat. Pur şi simplu după 12 mutări a cedat…

Sursa (traducerea şi adaptarea): chess.com

Orgoni Crystal