Reacţia şocantă a unui jucător de şah: ce-a făcut cu o miere de albine şi cu un pahar de ceai


Marii maeştri jucători de şah sunt cunoscuţi de a folosi metode ciudate pentru a câștiga jocurile lor. Ruy Lopez, celebrul spaniol preot și jucător de șah din secolul al 16-lea, sfătuia odată: „Ţineţi adversarul cu ochii în soare“. Un alt jucător, pe nume Lucena, recomanda odată: „Încercaţi să jucaţi după ce adversarul a mâncat sau a băut“.

În secolul al 19-lea, Harry Nelson Pillsbury fuma un trabuc în timpul jocurilor sale de şah. Pe de altă parte, Szymon Winawer fuma în mod deliberat trabucuri proaste, astfel încât mirosul să-i creeze lipsă de concentrare adversarului său. Iar la Campionatul Mondial 1935, superstițiosul Alexander Alekhine punea o pisică siameză pe tabla de șah înainte de a începe un joc; se presupune că făcea asta pentru a obţine o reacție alergică din partea adversarului său.

Dar iată ce-a făcut marele maestru filipinez Rosendo Balinas la turneul de şah Lone Pine din 1979. El juca împotriva lui Jeremy Silman. Jocul a început destul de liniștit, dar, după 10 mutări lucrurile au devenit un pic nebuneşti. Iată ce-a povestit Silman:

„În acest moment, Balinas a plasat un termos umplut cu ceai fierbinte pe masă. Apoi a pus un borcan mare de miere lângă el. Mă aşteptam să ia puţină miere și s-o amestece cu ceai, dar, în schimb, el m-a șocat! A luat ceaiul şi l-a turnat cu totul în miere, transformându-se în ceva foarte gros și apoi a băut totul. Îngrozit, am observat cum ochii lui se dădeau peste cap, de atâta dulce cât a căpătat creierul lui. Apoi, zâmbind, a continuat jocul”.

Dar filipinezul s-a auto-sabotat. Pur şi simplu după 12 mutări a cedat…

Sursa (traducerea şi adaptarea): chess.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock