Este destinul implacabil? Visul care prevesteşte exact moartea unui jucător de rugby

347

În martie 1957, un adolescent de 18 ani, a văzut în vis pe unul dintre prietenii săi căzând, rănit mortal în cursul unui meci de rugby pe care echipa sa trebuia să-l dispute a doua zi. În dimineaţa următoare, el i-a găsit pe organizatori şi i-a rugat să anuleze întâlnirea. Dar, au urmat hohotele de râs ale acestor domni care s-au distrat copios pe seama acestui băiat. Totuşi, în faţa insistenţei şi emoţiei acestuia, ei au sfârşit prin a accepta să supună problema la vot. Votul a arătat patru pentru întâlnire şi unul contra.

Partida a avut loc deci în după-amiaza zilei respective. Câteva secunde înainte de fluierul final, un jucător, Robert Y. a căzut,  fracturându-şi un picior, după ce fusese foarte violent placat. Tatăl său, care a asistat la întâlnire, l-a transportat imediat la un spital. Două zile mai târziu, Robert a decedat, ca urmare a unei hemoragii interne pe care nimeni nu o diagnosticase.

Membrii comitetului – cel puţin cei patru care au votat contra punerii în gardă a jucătorului avertizat prin visul premonitiv pot să fie mulţumiţi de ei. Spiritele tari, “fani” ai rugby-ului au pe conştiinţă moartea acestui băiat. Fatalitate? Sigur, este foarte posibil ca ora morţii acestui jucător să fi venit şi că, în orice caz, el trebuia să moară în acea zi, dar cine poate afirma aceasta cu exactitate? Nu cred în destinul implacabil căci există numeroase probe care atestă că acesta – la nivelul individului – poate fi modificat.