Superstiția de a ascunde pantofii în pereţi datează de sute de ani, fiind practicată în Marea Britanie până în anii 1900. Având frică de spiritele supranaturale și în special de cele malefice, care se întorceau din morți pentru a-i bântui pe cei vii, practica plasării pantofilor de diferite forme și mărimi în interiorul cavităților pereților, a fost făcută fie de proprietari superstițioși, fie de constructori în timpul procesului de construcție.
Acum, un catalog de aproximativ 3.000 de cazuri de „pantofi ascunși” urmează să fie digitizat și pus la dispoziție online datorită unei colaborări între Muzeul Northampton și Universitatea din Hertfordshire (Marea Britanie). Catalogul prezintă exemple care datează de secole, cel mai vechi fiind cel din catedrala din Winchester, care a fost realizat în 1308.
Potrivit dr. Ceri Houlbrook, unul dintre motivele pentru care este important ca acest catalog să devină mai accesibil se datorează rolului important pe care pantofii l-au jucat în obiceiurile folclorice de-a lungul veacurilor. „Sunt atât de multe legende și basme cu pantofi în centrul lor”, a spus ea. „Cenuşăreasa este doar cel mai evident exemplu, existând atât de multe obiceiuri populare care implică încălțăminte.”