O poveste incredibilă: „Fumătorul”, fantoma din Canada care salvează oamenii din ghearele viscolului


A musher braves a heavy wind while riding his dog sled during the Sedivackuv Long dog sled race in Destne v Orlickych Horach, January 23, 2009. Each year racers from all over Europe arrive to the village of Destne in Orlicke mountains in Czech Republic to take part in this race series.    REUTERS/Petr Josek   (CZECH REPUBLIC)Labrador este o peninsulă situată în estul extrem al Canadei, unde iernile sunt extrem de grele. Întâmplarea de mai jos a avut loc în anul 1949, avându-i drept protagonişti pe George Bateson şi Ed Riopel, ofiţeri ai poliţiei montane canadiene. Aceştia fuseseră prinşi într-un viscol năprasnic pe piscurile înzăpezite ale Labradorului… cu greu se ţineau pe urmele săniei trase de câini, fără speranţa de a putea găsi un refugiu în care să se adăpostească. Exista pericolul ca, la căderea nopţii, să moară de frig.

Deodată, au auzit, printre urletele viscolului, pocnete de bici şi în faţa lor s-a materializat o formă ceţoasă: silueta unui bărbat masiv, îmbrăcat în blănuri albe, care conducea un atelaj de câini tot albi. Disperaţi, Bateson şi Riopel au strigat la el, dar omul părea să nu-i audă. Realizând că este, poate, singura lor şansă de a supravieţui, s-au repezit după el. Timp de două ore, poliţiştii l-au urmat, prin viscol, pe misteriosul străin. În fine, în faţa lor a apărut o cabană, iar personajul în blănuri albe s-a volatilizat. Aproape sfârşiţi, au intrat în cabană, unde, în faţa tocului, se aflau câţiva vânători.

În timp ce se încălzeau, le-au povestit acestora ce se petrecuse. Vânătorii s-au uitat unul la altul cu tăcere. În cele din urmă, cel mai vârstnic dintre ei şi-a scos pipa din gură şi a spart tăcerea: „A fost ‘Fumătorul’, cel care v-a adus aici, dar nu veţi putea niciodată să-i mulţumiţi căci a murit acum vreo treizeci de ani”.

Salvaţi de o fantomă! O poveste aparent incredibilă, dar ciudatul străin care i-a adus în siguranţă pe Bateson şi Riopal în acea zi a anului 1949 era mai mult decât o plăsmuire a imaginaţiei. Peste o mie de oameni pretind că l-ar fi văzut pe „Fumător”, iar relatările despre salvarile de vieţi pe care le-a făcut sunt foarte răspândite în nord-estul Canadei.

Cine a fost fumătorul?

Fumătorul” a fost un om real. Numele lui era Essau Dillingham şi, timp de zece ani – între 1910 şi 1920 – era unul dintre cele mai cunoscute personaje din Labrador. În această parte a lumii, porecla „Fumător” (Smoker) desemna pe cineva care distila ilegal băuturi alcoolice. Dillingham fabrica o bere tare pe care o vindea în zonă; pentru el acest comerţ era profitabil, dar o mulţime de oameni care i-au băut berea au orbit sau au înnebunit. În 1916, după ce băuseră prea mult din licoarea lui Dillingham, câţiva vânători s-au încăierat cu cuţitele şi unul dintre ei a fost ucis. Găsit vinovat de cele întâmplate, „Fumătorul” a fost condamnat la un an închisoare.

Dar anul de puşcărie nu l-a potolit pe Essau Dillingham. El şi-a reluat comerţul ilicit imediat după ce a fost eliberat, dar de data aceasta trebuia să se ferească mai bine de poliţia montană, care era cu ochii pe el. Pentru a-şi camufla deplasările prin zonele înzăpezite, şi-a confecţionat un costum din blănuri albe şi şi-a procurat o echipă de 14 câini albi. Poliţia a reuşit să-l aresteze în 1919, dar după două zile de interogatorii şi ameninţări a fost silită să-i dea drumul din lipsă de probe.

Câteva luni după aceea, Dillingham a răpit o femeie. Deoarece nu i s-a plătit răscumpărarea pe care o ceruse, a forţat-o pe prizoniera lui să bea din băutura produsă de el. Când a eliberat-o, aceasta nu mai era în deplinătatea facultăţilor mentale.

În iarna lui 1920, după ce a ucis în bătaie un indian, „Fumătorul” şi-a rupt spatele într-o căzătură şi, nemaiputându-se deplasa, a fost arestat cu uşurinţă. A murit trei zile după aceea, la un post de poliţie din Frenchman’s Island. Ştiindu-se pe moarte, Dillingham a făcut ceea ce nu făcuse niciodată. S-a rugat. Iar acestea au fost, după unii martori, ultimile lui cuvinte: „Doamne,  ştiu că am fost un ticălos, dar nu vreau să merg în iad. Lasă-mă să-mi conduc atelajul prin acest ţinut până la sfârşitul veacurilor, astfel încât să pot îndrepta răutăţile pe care le-am făcut”.


Lasă un comentariu