
„Taj Mahal”-ul este una dintre cele mai recunoscute structuri din lume, fiind considerat a fi una dintre Cele Noi 7 Minuni ale Lumii, alături de Marele Zid al Chinei și Petra din Iordania, de exemplu. Deşi el a fost ridicat în 1632 (acum aproape 400 de ani), multă lume este surprinsă să afle că nimeni nu știe cine a proiectat un asemenea monument.
Taj Mahal este o construcţie cu influențe indiene, persane și islamice, ceea ce îl face să fie cel mai distinctiv și mai remarcabil exemplu de arhitectură. El a fost ridicat de mongoli, care au înființat o societate extrem de diversă, tolerantă din punct de vedere religios, considerată în mare parte drept ultima epocă de aur a Indiei. Şahul Jahan a ordonat ca Taj Mahal-ul să fie construit ca mausoleu pentru soția sa preferată, Mumtaz Mahal, care a murit tragic după nașterea celui de-al 14-lea copil. Şahul Jahan a supravegheat personal proiectarea și construcția palatului, având mare grijă să participe la aproape toate etapele ridicării clădirii.
Deşi se ştie că şahul Jahan era foarte interesat de arhitectură, el nu ar fi putut proiecta clădirea – sigur aceasta a fost desenată de o echipă de arhitecţi profesioniști de talie mondială, însă, din păcate, unele dintre numele lor s-au pierdut în istorie. Istoriile oficiale mogole spune că au existat 37 de designeri și arhitecți care ar fi putut contribui la construcţia lui Taj Mahal. Persoana care a jucat cel mai probabil rolul arhitectului șef a fost Ustad Ahmad din Lahore, un indian de origine persană, care a fost creditat cu proiectarea Fortului Roșu din Delhi. Istoricii moderni tind să fie de acord că Taj Mahal a fost un efort de colaborare; de exemplu, celebrul constructor de cupole turcești, Ismaili Afandi, a jucat probabil un rol, împreună cu Amanat Khan din Shiraz, maestrul caligraf al cărui semnătură se găseşte pe poarta Taj Mahal-ului.
Se mai ştie că peste 20.000 de lucrători din întreaga Indie, Europa, Persia și Imperiul Otoman au contribuit la construcția Taj Mahal-ului, alături de 1.000 de elefanți care au îndeplinit sarcini grele de ridicare.
Singura enigmă a Taj Mahal-ului rămâne aceasta: cine a avut ideea de a proiecta o asemenea minunăţie? Mai ales că atunci, pe vremuri, nu existau calculatoare…