Contele Alexandre de Marenches (1921 – 1995) a fost un ofiţer francez, fost director al SDECE (Serviciile de Informații Externe Franceze (1970 – 1981), consilier special al președintelui SUA, Ronald Reagan și membru al Academiei din Maroc.
În memoriile sale, Alexandre de Marenches povesteşte că, făcând într-o zi turul anexelor SDECE, a găsit, într-o cazemată, nişte baloturi enorme care conţineau hârtii. La întrebarea ce se află acolo, i se răspunde că e vorba de „Arhivele Gestapoului şi ale Abwehrului”, rechiziţionate la Eliberare. Gestapo a fost poliția secretă oficială a Germaniei naziste, iar Abwehr a fost un serviciu de informații și contrainformații al Armatei Germane. Era vorba de 10 tone de documente.
S-a evaluat că, folosind o echipă de doi ofiţeri, mai mulţi subofiţeri şi câţiva secretari bilingvi care cunoşteau acel gen de arhivistică, inventarierea ar fi durat cam doi ani, costând foarte scump. Prin urmare, s-au efectuat câteva sondaje, la voia întâmplării. „Rezultatul a fost dezagreabil, dacă nu chiar penibil”, spuse Marenches în Memoriile sale. Astfel, s-au găsit personalităţi bine văzute care fuseseră, sau susţineau că fuseseră luptători în Rezistenţa franceză sau buni patrioţi, în timpul ocupaţiei Franţei de către Germania nazistă între 1940-1944. În realitate, ei colaborau cu serviciile germane. Au semnat până şi state de plată ale trădării.
Inventarul complet nu s-a făcut şi, se pare, 10 tone de hârtie încă mai dorm undeva în apropierea Parisului, dintre care unele au fost absolut incriminatoare pentru nişte oameni importanţi. Dar Marenches a adăugat: „Nu ştiu dacă am avea ceva de câştigat din reglarea acestor conturi.”