Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Misterul morţii lui Madam Delorme, celebra curtezană franceză care s-a iubit cu zeci de amanţi

107

curtezana 9Marion Delorme, celebră curtezană franceză, a rămas însărcinată, şi, “pentru a se goli”, înghiţise o doză atât de mare de antimoniu încât s-a otrăvit. Simţind că moare, îl chemă pe parohul din Saint-Gervais şi se spovedi îndelung. Abia întors acasă, parohul fu chemat din nou, muribunda mai având câteva păcate de mărturisit. De zece ori a fost rechemat parohul pentru câte o mică completare! E drept că frumoasa Marion avusese nenumăraţi amanţi, printre care poetul Desbarreaux, marchizul Cinq-Mars (1620-1642) – implicat în conspiraţia împotriva puternicului cardinal Richelieu, ducele de Buckingham, prinţul Conde şi poate chiar cardinalul Richelieu, prim-ministrul Franţei. Ceea ce nu a împiedicat-o nicidecum să fie îngropată în rochie albă şi cu cununită de flori de portocal pe frunte, ţinută rezervată fecioarelor…

După o versiune romanescă ce nu merită prea multă crezare, Marion Delorme, compromisă de intrigile Frondei şi ameninţată de un ordin de arestare emis de Mazarin, ar fi urmărit să lanseze zvonul morţii sale pentru a putea fugi mai lesne în străinătate. De la o fereastră ar fi asistat la propria înmormântare şi ar fi compus aceste versuri:

Am asistat la înmormântarea mea.
Preotul amant mi-era.
Vai! Ce-am mai râs!

Măritată cu un lord englez, apoi cu un tâlhar de drumul mare şi în cele din urmă cu un administrator fiscal, ar fi trăit se spune, până la nouăzeci şi patru de ani.

Orgoni Crystal