Decretul de ucidere a lui Corneliu Zelea Codreanu conducătorul legionarilor, a fost semnat la 20 decembrie 1937, de către regele Carol al II-lea, imediat după alegerile generale. Puterile occidentale, aliaţii şi protectorii noştri, au fost iritaţi de alegerea făcută de către alegătorii români.
Pentru a găsi un procedeu democratic pentru a tăia capul lui Corneliu Zelea Codreanu, cum cereau puterile occidentale, regele Carol al II-lea a făcut un apel la profesorul Nicolae Iorga. Acesta îl sfatuie pe rege să-l aresteze mai întâi în mod legal pe Codreanu şi, îndată după ce va fi arestat, să-l bage în mod democratic într-o celulă. Înlănţuit, îl avea la dispoziţie şi putea face cu el ce vrea.
Pentru a motiva arestarea, Iorga a depus el însuşi, contra lui Codreanu, o reclamaţie pentru insultă. În urma acestei reclamaţii, un detaşament de jandarmi s-a năpustit chiar În noaptea aceea la Predeal, l-a arestat şi l-a dus la Tribunalul Militar din Bucureşti. Era abuziv să arestezi pe cineva, în plină noapte, şi să-l arunci în închisoare pentru un delict problematic. Dar era ordinul de a-l ucide şi nu existau alte procedee de a ucide un om în mod democratic; dacă ar fi existat, Iorga l-ar fi indicat.
Iată sfatul pe care marele Iorga l-a dat acelui rege destrăbălat: să aresteze un om, să-l bage într-o celulă, în care, avându-l înlănţuit, putea face ce vrea cu el.