Iconiţă cu Sf. Nicolae din secolul al XVI-lea descoperită în cetatea Soroca din Republica Moldova. Sau, pare mai degrabă un extraterestru…

941

Imagine: basilica.ro

Mulţumesc mult unui cititor, care mi-a trimis un mesaj pe Facebook despre o ştire publicată în iulie 2019 pe site-ul basilica.ro. Dar, despre ce e vorba? În ştire se arată că în cetatea Soroca (din Republica Moldova) s-a descoperit o iconiță din bronz cu Sfântul Nicolae, din secolul al 16-lea, în urma săpăturilor arheologice efectuate de o echipă de studenți de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ion Creangă” din Chișinău.

Cetatea Soroca a fost construită în secolul al XV-lea de către Ştefan cel Mare şi apoi a fost consolidată de fiul acestuia, Petru Rareş, în secolul al XVI-lea.

Dar, acum să revenim la ştire. Cititorul are dreptate: iconiţa parcă nu-l reprezintă neapărat pe Sf. Nicolae, ci seamănă mai degrabă cu chipul unui… extraterestru! Capul oval, ochii oblici şi mari, dau impresia reprezentării moderne a unui “extraterestru gri”.

Ori e o simplă pareidolie, iar creatorii iconiţei chiar au vrut să-l reprezinte pe Sf. Nicolae? Vă las pe voi să decideţi…

blank
Imagine: basilica.ro