Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Misterul morţii marelui poet şi scriitor american Edgar Poe. Alcoolism, rabie, intoxicare cu dioxid de carbon, hipoglicemie sau a fost ucis?


Imagine generata de Microsoft AI

Edgar Poe (1809 – 1849) a fost un scriitor şi poet american, cel mai bine cunoscut pentru poeziile și povestirile sale, în special pentru poveștile sale de mister și macabru. Pe 27 septembrie 1849, Poe a părăsit Richmond, Virginia (SUA) pentru a se îndrepta spre Philadelphia. El urma să editeze o colecție de poezii pentru doamna St. Leon Loud, o figură minoră a poeziei americane. Cu toate acestea, nu a ajuns niciodată la Philadelphia. În schimb, pe 3 octombrie 1849, Poe a fost găsit delirând pe străzile din Baltimore, în fața unei taverne și a unui loc de votare numit Gunner’s Hall, de către un bărbat pe nume Joseph W. Walker.

Poe a fost dus la Spitalul Washington College, unde a rămas în stare de delir, intrând și ieșind din conștiență. A chemat în mod repetat pe cineva pe nume „Reynolds” în ultimele sale zile, deși identitatea lui Reynolds a rămas un mister. Poe a murit la primele ore ale zilei de 7 octombrie 1849. Medicul său curant, Dr. John Moran, a înregistrat ultimele cuvinte ale muribindului: „Doamne, ajută-mi bietul suflet”.

Cauza oficială a morții lui Poe a fost „inflamație cerebrală” – eufemism comun pentru decesele legate de alcoolism. Cu toate acestea, această explicație a fost contestată pe scară largă, deoarece nivelul de intoxicație al lui Poe și efectele sale potențiale au fost puse sub semnul întrebării de diverși savanți. Certificatul de deces al lui Poe, dacă a existat vreodată, a fost pierdut, iar dosarele medicale contemporane sunt rare.

Una dintre cele mai larg acceptate teorii este că Poe a cedat în fața complicațiilor alcoolismului. Poe a avut o luptă bine documentată cu alcoolul de-a lungul vieții. Unele relatări sugerează că chiar și o cantitate mică de alcool l-ar fi putut afecta grav din cauza unei posibile reacții alergice – hipersensibilitate. Cu toate acestea, susținătorii săi susțin că el a fost treaz în lunile care au precedat moartea sa, punând la îndoială această teorie.

În 1996, dr. R. Michael Benitez, cardiolog, a prezentat o teorie conform căreia Poe ar fi putut muri din cauza rabiei. Benitez și-a bazat ipoteza pe un studiu medical al simptomelor lui Poe, care includea delir, confuzie și hidrofobie (frica de apă). Teoria rabiei este convingătoare datorită alinierii sale cu simptomele lui Poe și a faptului că rabia era răspândită în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare că Poe a fost mușcat de un animal, iar teoria rămâne speculativă.

O altă teorie populară este că Poe a fost victima unei forme violente de fraudă a alegătorilor, practicată de bandele politice în secolul al XIX-lea. Aceasta presupunea răpirea unor indivizi, drogarea sau intoxicația acestora și forțarea acestora să voteze de mai multe ori pentru un anumit candidat. Teoria este susținută de faptul că Poe a fost găsit în ziua alegerilor, purtând haine care nu erau ale lui și în stare de delir. Bandele de genul acesta își deghizau adesea victimele cu haine diferite pentru a vota de mai multe ori. Această teorie este compatibilă cu starea în care a fost găsit Poe și ar putea explica starea sa de dezorientare.

Au fost, de asemenea, propuse diverse afecțiuni medicale drept cauză a morții lui Poe. Unii cercetători sugerează că Poe ar fi suferit de diabet, boli de inimă sau hipoglicemie. Alții cred că Poe ar fi avut o tumoare pe creier, ceea ce ar putea explica comportamentul său neregulat și delirul. Cu toate acestea, acestor teorii le lipsesc dovezi substanțiale din cauza absenței instrumentelor moderne de diagnostic și a dosarelor medicale extinse din epocă.

Există, de asemenea, o teorie că Poe a fost ucis. El ar fi fost atacat de frații logodnicei sale, Elmira Shelton, care nu erau de acord cu logodna lor. Însă, lipsa dovezilor fizice și a martorilor de încredere face dificilă fundamentarea acestor afirmații, dar posibilitatea nu poate fi respinsă în totalitate.

În 1999, un cercetător în domeniul sănătății publice pe nume Albert Donnay a speculat că Poe ar fi putut muri din cauza otrăvirii cu monoxid de carbon din gazul de cărbune folosit pentru iluminatul interior în secolul al XIX-lea. Deși această teorie oferă o perspectivă științifică modernă, rămâne una dintre multele ipoteze nedovedite.

Unul dintre cele mai bizare aspecte ale morții lui Poe îl reprezintă repetarea obsesivă a cuvântului „Reynold” în ultimele sale zile. Unii cercetători cred că se referea la Jeremiah N. Reynolds, un explorator și lector pe care Poe îl admira. Reynolds a fost sursa de inspiraţie pentru romanul lui Poe „Povestea lui Arthur Gordon Pym din Nantucket”. Cu toate acestea, nu există dovezi definitive care să-l lege pe acest Reynolds de ultimele ore ale lui Poe, iar identitatea lui „Reynolds” rămâne un mister.