Este cultura misterioasă Chinchorro legată de o veche civilizație necunoscută din deșertul Atacama? Enigmatica civilizație Chinchorro a trăit în zona cuprinsă între nordul statului Chile și sudul statului Peru, inclusiv în deşertul Atacama, între anii 10.000 î.Hr. şi 3.400 î.H. Această civilizație antică rămâne învăluită în mister și există încă multe lucruri pe care nu știm despre ea. Civilizația Chinchorro nu a lăsat alte urme în afară de mumiile sale, care sunt în prezent considerate a fi cele mai vechi mumii din lume.
Chinchiorro au fost printre primii oameni din lume care îşi mumificau morţii. Mumiile lor au cel puţin 7.000 de ani vechime, ceea ce înseamnă că mumiile Chinchiorro sunt cu cel puțin 2.000 de ani mai vechi decât mumiile egiptene.
Aproape 120 de mumii Chinchorro sunt adăpostite în colecția Muzeului Arheologic al Universității Tarapaca din Arica, Chile. Dacă vrem să aflăm adevărul despre istoria veche a civilizației Chinchorro, specialiştii trebuie să examineze cât mai rapid mumiile antice, înainte de a fi prea târziu. Şi asta pentru că procesul de degradare a lor s-a accelerat în ultimii 10 ani.
Oamenii de știință au luat deja 15 de mumii la o clinică din Santiago de Chile (capitala statului Chile) pentru a fi supuse analizei ADN-ului şi a unei scanări cu ajutorul unei tomografii computerizate. Tehnologia modernă îi va ajuta pe cercetători să-şi dea seama cum arătau oamenii Chinchorro, să le decodeze genele și să înțeleagă mai bine misterele acestei civilizații antice.
Se ştie foarte puţine lucruri despre această cultură antică şi doar o mână de situri au fost identificate până în prezent. Cercetătorii cred că oamenii Chinchorro trăiau în grupuri mici, un grup având o populaţie de aproximativ 30-50 persoane. Ceea ce este fascinant la această civilizaţie este faptul că oamenii Chinchorro aveau o excelentă cunoaștere a anatomiei umane, de aici provenind procesul de mumificare.