„Ucigaşul duşmanilor” – un misterios învăţător „neuman” al indienilor apaşi. Cine era el?

  •  
  •  
  •  
  •  

Poporul Apaş, un trib indian din America de Nord, spune că și-a primit înțelepciunea, abilitățile și legile de la un persoană misterioasă, pe care o numesc „Ucigașul dușmanilor”. „Nu știm de unde a venit și nu s-a născut printre noi, dar putem spune cu certitudine că nu era om”, spun Apaşii despre marele lor erou care i-a îndrumat și i-a învățat toate abilitățile necesare supraviețuirii.

Apaşii sunt veri îndepărtați ai poporului Navajo și ei sunt înrudiți cultural cu mai multe triburi native americane din sud-vestul Statelor Unite. Apașii, care erau în majoritate nomazi, proveneau din Alaska, Canada și din sud-vestul Americii.

Această persoană enigmatică a jucat un rol proeminent în primele povești ale apaşilor, dar cine era ea cu adevărat? Mulți au auzit despre Geronimo, un mare lider și erou al apaşilor, dar „Ucigătorul duşmanilor” nu este menționat și, totuși, el i-a învăţat pe amerindieni.

„Ucigașul dușmanilor” este o ființă mitologică care, potrivit legendei, este cel mai mare dintre războinicii din toate timpurile. El este cel care a ucis monștri periculoși și a făcut pământul sigur pentru apaşi.

La început, acest trib nativ american nu era familiarizat cu războiul, vânătoarea și supraviețuirea fiind o luptă constantă. Apaşii nu au nicio limbă scrisă. Miturile și legendele lor au fost transmise pe cale orală de-a lungul mai multor generații. Acest lucru face dificilă urmărirea istoriei marelui lor erou cultural, dar apaşii spun că „Ucigașul dușmanilor” a venit la ei în mod deliberat pentru a le oferi cunoștințele și a-i învăța. El i-a învățat cum să călărească, cum să facă săgeți și să se angajeze în războaie.

S-ar putea să avem ușor impresia că era doar un mare războinic, dar asta e o percepţie greșită. „Ucigașul dușmanilor” era neobișnuit în atât de multe feluri; era înzestrat cu puteri supranaturale și putea prezice evenimente viitoare. În viziunile sale, el a văzut viitorul. El avea puteri psihice puternice, spre deosebire de oamenii obișnuiți.

Există o legendă a apaşilor care spune că acest personaj a coborât dintr-un tărâm spiritual, dincolo de înțelegerea noastră. Dar, cine a fost „Ucigașul dușmanilor”, de unde a venit și unde a dispărut – rămâne un mister nerezolvat.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu