Marele uragan din 1780 din Caraibe, calamitatea care a produs 30.000 de morţi


uragan caraibeNu a existat niciodată un uragan mai cumplit decât Marele Uragan din Caraibe din anul 1780. Asupra zonei Caraibelor s-a abătut cel mai înfricoşător uragan cunoscut vreodată în istoria omenirii în timpul Revoluţiei Americane, cu un an înainte de lupta de la Yorktown. Acesta s-a format în jurul Capului Verde, în largul coastelor Senegalului din Africa şi s-a deplasat lent spre vest, acumulând umezeală, întărindu-şi forţele şi crescând în dimensiuni, până când a lovit insula Barbados în ziua de 10 octombrie 1780.

Uraganul a produs distrugeri uriaşe şi pierderi imense de vieţi omeneşti în această insulă mică, scăldată în soare, fâcând una cu pământul aproximativ toate clădirile şi ucigând 6.000 de oameni. S-a deplasat apoi către St. Lucia, dar nu înainte de a lovi flota britanică ancorată în largul coastelor ei şi ucigând 6000 de marinari. Apoi a devastat şi insula. De aici s-a deplasat în Martinica, unde a ucis aproximativ 9000 de oameni şi a distrus o altă flotă navală, care consta din 40 de vase franceze. Peste 4000 de marinari francezi au murit în timpul uraganului.

Apoi furtuna şi-a continuat drumul fără odihnă prin insulele Windward, Leeward decimând Dominica, Guadelupe şi St. Eustatiu, unde a ucis peste 9000 de persoane.

Virând uşor spre sud-vest, uraganul s-a îndreptat apoi direct către Jamaica, unde a distrus clădirile şi a măturat recoltele, ceea ce a avut drept rezultat moartea unui mare număr de sclavi pentru care nu au putut fi importate grâne, din cauza restricţiilor navale impuse de Războiul revoluţionar.

Interesant de remarcat este şi faptul că, mai înainte cu o săptămână ca Marele Uragan să lovească Jamaica, insula a fost devastată de un val uriaş, care a produs pagube serioase în portul Savanna-la-Mar de pe coasta de vest, omorând aproximativ 300 de persoane.

Guvernatorul Jamaicăi, colonelul John Dalling, descrie daunele provocate în Savanna-la-Mar în raportul său oficial către Londra:

„Cerul s-a acoperit brusc de nori şi a urmat apoi, aproape imediat, o ridicare neobişnuită a nivelului mării. În timp ce nefericiţii locuitori ai localităţii Savanna-la-Mar observau acest fenomen extraordinar, marea s-a repezit pe neaşteptate asupra oraşului şi, în retragerea ei, a măturat totul în cale, fără să lase după trecerea ei nicio urmă de oameni, animale sau case”.

Dar forţele naturii încă nu-şi încheiaseră socotelile cu Jamaica şi, o săptămână mai târziu, asupra insulei s-a abătut Marele Uuragan. Acesta s-a îndreptat apoi spre nord şi a lovit Puerto Rico, unde a scufundat o altă flotă, de astă dată armata spaniolă, omorând cel puţin 2000 de marinari.

Marele Uragan din 1780 a secerat cel mai mare număr de vieţi omeneşti dintre toate uraganele care au lovit o zonă populată şi este foarte posibil ca recordul său să reziste în timp. Astăzi, ştim nu numai unde va ajunge un uragan, dar şi când. Aceasta ne permite să ne pregătim (să stocăm alimente, luminări, apă, să ne blocăm ferestrele) şi, când se consideră că un uragan este extrem de periculos, să se ia decizia evacuării populaţiei. În 1780, semnalul furtunii l-au reprezentat primele rafale de vânt şi, apoi, primele picături de ploaie. În momentul în care oamenii şi-au dat seama de primejdie, era mult prea târziu.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock