Mamuţii au dispărut datorită oamenilor


Chiar dacă schimbările climatice din urmă cu 10.000 au dus la restrângerea dramatică a habitatului mamuţilor lânoşi, omul a fost cel care a dat lovitura de graţie acestei specii, vânând-o până la extincţie, se anunţă într-un studiu realizat de către cercetătorii de la Muzeul Naţional de Ştiinţe Naturale din Madrid. Deşi ambele supoziţii (schimbarea climei şi vânătoarea) nu reprezintă o noutate pentru oamenii de ştiinţă, este pentru prima oară când acestea sunt analizate în acelaşi context şi nu separat, declară David Nogues-Bravo, unul dintre savanatii implicaţi în realizarea studiului.

„De abia în ultimii ani am reuşit să simulăm condiţiile meteo din urmă cu 10-12 milenii şi să realizăm o hartă a ariei populată de mamuţi”, subliniază David Nogues-Bravo.

„Prin acest studiu am recreat habitatul mamuţilor lânoşi de acum 126.000 de ani şi până în urmă cu 6000 de ani, deşi ultimul mamut lânos a fost vânat în urmă cu aproape trei milenii şi jumătate. Am obţinut astfel o corelare a habitatului acestora şi interferanta zonelor de vânătoare ale oamenilor cu teritoriile obişnuite ale mamuţilor”, adăugă aceasta.

Omul a început să vâneze această specie în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, moment în care aria de răspândire a mamuţilor se restrânsese de la circa 8 milioane de kilometri pătraţi la aproximativ 800.000 de kilometri pătraţi.

Schimbările de climă restrânseseră populaţia de mamuţi într-o zonă destul de redusă, dar aceasta ar fi supravieţuit dacă omul nu ar fi apărut. Această specie era adaptată schimbărilor majore de clima şi trecuse prin mai multe glaciaţiuni înainte de apariţia primilor vânători.

Cu toate acestea, Larry Agenbroad, directorul sitului arheologic din Hot Spring, Dakota de Sud, unul dintre cele mai bogate situri în fosile de mamut, considera că studiul nu este încă finalizat.

“Există încă multe necunoscute în ecuaţia dispariţiei acestei specii. Chiar dacă schimbările climei şi vânătoarea sunt factori importanţi, cu siguranţă, există şi alte cauze ale extincţiei mamuţilor”, concluzionează acesta.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock