Istoria adevărată se vrea a fi ascunsă? O revistă retrage un studiu ştiinţific care demonstra că oamenii au construit o piramidă în Indonezia în urmă cu 25.000 de ani


Jurnalul „Archaeological Prospection” a retras un studiu controversat care susținea că oamenii au început să construiască o „piramidă” în Indonezia acum 25.000 de ani.

În noiembrie 2023, studiul a atras atenția mass-mediei pentru afirmația sa extraordinară că un munte din Indonezia este de fapt cea mai veche piramidă din lume construită de oameni străvechi. Reacțiile arheologilor de la publicarea sa au fost foarte sceptice cu privire la concluziile sale îndrăznețe. Potrivit articolului, Gunung Padang – care se traduce prin „Muntele Iluminării” – nu a fost format în mod natural, ci a fost „minuțios sculptat” în forma sa actuală între 14.000 și 25.000 de ani în urmă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, ar fi considerabil mai vechi decât cele mai vechi piramide din lume.

Studiul mai vorbeşte şi despre existența unor „cavități sau camere ascunse” în sit și că situl în sine părea să fi fost îngropat de mai multe ori „posibil pentru a-și ascunde adevărata identitate în scopuri de conservare”.

Afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare, iar alți arheologi nu erau deloc convinși că echipa le-a furnizat, mai ales că totul rescria istoria dezvoltării umane. Lutfi Yondri, arheolog la BRIN (Bandung, Indonezia), a declarat pentru „Nature” că locuitorii zonei au trăit în peșteri între 6.000 și 12.000 de ani în urmă, nelăsând nicio înregistrare despre „abilitățile remarcabile de construcţii” pe care se presupune că le-au avut.

Flint Dibble, arheolog la Universitatea Cardiff (Marea Britanie), a declarat pentru „Nature” că articolul a folosit „date legitime”, dar a ajuns la concluzii nejustificate. De exemplu, echipa a folosit datarea cu carbon, afirmând că „datarea organică a solului a structurilor a descoperit mai multe etape de construcție datând de mii de ani î.Hr., cu o fază inițială datând din Paleolitic”. Potrivit echipei, mostrele de sol din părțile movilei pe care le consideră cea mai veche parte a „construcției” datează de acum 27.000 de ani. Deși acest lucru poate fi adevărat, alți arheologi au declarat pentru „Nature” că aceste mostre de sol nu au prezentat semne – cum ar fi fragmente de oase sau cărbune – care să indice activitatea umană. În esență, fără alte dovezi mai convingătoare ale activității umane în jurul său, tot ceea ce arată este solul cu adevărat străvechi.

Aceste preocupări au determinat revista „Archaeological Prospection” să elimine studiul. Revista a publicat următoarea notă de retragere: „Redactorul și corectorii-șefi au investigat aceste probleme și au ajuns la concluzia că articolul conține o eroare materială. Această eroare, care nu a fost identificată în timpul evaluării, este aceea că datarea cu radiocarbon a fost aplicată probelor de sol care nu au fost asociate cu artefacte sau caracteristici care ar putea fi interpretate în mod fiabil ca fiind antropice sau „fabricate de om”. Prin urmare, interpretarea conform căreia situl este o piramidă antică construită cu 9.000 sau mai mulți ani în urmă este incorectă, iar articolul ar trebui retras”.

Reacționând la retragere, autorii au calificat decizia „nedreptă” și au declarat că a fost „stabilit fără echivoc că acestea sunt construcții create de om sau caracteristici arheologice, mai degrabă decât formațiuni geologice naturale”. Aceste straturi sunt însoțite de numeroase artefacte portabile mici, oferind dovezi tangibile ale originii lor antropice.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO