Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Golanii, derbedei sau oameni fără ocupaţie? Nu, luptători pentru libertate!

109

blankDacă luăm DEX-ul, şi încercăm să aflăm definiţia cuvântului “golan”, vom afla următoarele: GOLÁN, -Ă, golani, -e, s. m. și f. (Peior.) 1. Om fără ocupație, care bate toată ziua drumurile fără să facă nimic util; derbedeu. 2. (Adesea adjectival) Om sărac, zdrențăros, care nu are cu ce se îmbrăca.”

Dar ştiaţi că “golanii” în trecut erau un fel de “luptători pentru libertate”? Căci golanii, în secolul al XVI-lea, reprezintă numele dat gentilomilor flamanzi şi zelandezi din Ţările de Jos spaniole revoltaţi contra administraţiei catolice a lui Filip al II-lea. Golanii au luptat contra trupelor spaniole de sub comanda trimisului regelui Spaniei, ducele de Alba (1567-1573), contra Inchiziţiei şi pentru respectarea libertăţii provinciilor lor.

“Golanii mării” au fost cei mai celebri. Constituiţi din corsari şi conduşi de Wilhelm de La Marck, un nobil protestant, ei au dus, în 1572, o mare ofensivă susţinută de Anglia şi Wilhelm de Orania, care a reuşit secesiunea Zelandei şi Olandei. (Acestea, unite prin Uniunea de la Utrecht – 1579 , se proclamă, în 1581, independente, act recunoscut de Spania mult mai târziu – în 1609 şi, definitiv, independenţa Olandei, în 1648 -şi după mai multe războaie pierdute).

Orgoni Crystal