Orgoni Crystal

 

EXCLUSIV! Golul lui Maradona – “Mâna lui Dumnezeu” – împotriva englezilor a fost un act de răzbunare

290

blankPe 22 iunie 1986, în cadrul campionatului mondial de fotbal din Mexic, avea loc un sfert de finală, dintre Argentina şi Anglia. Meciul a fost câştigat de Argentina, dar partida a devenit celebră prin golul înscris cu mâna de către vedeta argentinienilor, Diego Maradona, care a declarat ulterior că a fost “mâna lui Dumnezeu” şi nu a lui. Desigur, afirmaţia starului Argentina a fost un non-sens: Dumnezeu nu poate interveni într-un meci de fotbal, de partea nimănui.

Întrebarea care se pune e însă următoarea: a fost moral pentru argentinieni să câştige astfel un meci de fotbal de o importanţă capitală? Poate că da, dacă vom privi lucrurile din mai multe puncte de vedere: istoric, politic şi nu doar fotbalistic.

Englezii au invadat capitala Argentinei, Buenos Aires, de două ori: în 1806 şi 1807. Deşi au produs însemnate pagube şi victime, nu şi-au cerut scuze niciodată pentru acest act barbar. Şi mai mult decât atât: acest eveniment nu a fost discutat decât extrem de rar în cărţile de istorie din Marea Britanie. În 1832, englezii au asediat Insulele Malvine (Las Malvinas), ce aparţineau de Argentina, pe care le-au confiscat şi le-au redenumit ca şi “Insulele Falkland”. Ele au rămas în proprietatea lor chiar şi în ziua de astăzi.

Acum, să trecem la fotbal din nou. În 1966, la Campionatul Mondial de Fotbal din Anglia, căpitanul argentinienilor, Antonio Rattin, a fost eliminat de pe teren în prima repriză, în cadrul sfertului de finală dintre Anglia şi Argentina. Motivul invocat de arbitrul german care l-a eliminat: “violenţa limbajului”; dar, surpriză, germanul nu înţelegea şi vorbea deloc limba spaniolă! Atunci, cum şi-a dat seama că limbajul lui Rattin a fost unul violent!? Anglia a câştigat acel meci cu 1-0. După partidă, managerul Angliei, Sir Alf Ramsey, i-a descris pe argentinieni ca şi “animale”, o jignire care a rămas mult timp în mintea argentinienilor.

20 de ani mai târziu, pe 22 iunie 1986, pe stadionul Azteca din Ciudad de Mexico, Maradona înscria un gol cu mâna împotriva englezilor, ca o răzbunare pentru tot ce-au îndurat în trecut argentinienii. Dacă în zilele noastre, un jucător de fotbal ar încerca să facă aşa ceva, ar fi fost dat afară de pe teren, suspendat şi supus oprobriului public pentru comportamentul său. “Mâna lui Dumnezeu” a lui Maradona a fost antiteza fair-play-ului, standardul moral pe care fanii îl cer atunci când văd un meci de fotbal.

Dar totuşi, argentinienii continuă să sărbătorească mâna lui Maradona. Asociaţia Argentiniană de Fotbal a inclus secvenţa în promo-urile sale şi se pare că o naţiune întreagă laudă cel mai înşelător gol din istoria fotbalului, surprins de camerele video. Actul lui Maradona a lovit în tocmai creatorii acestui joc, englezii, cei care ne-au oferit acest minunat sport.

Dar, Maradona a dorit foarte mult ca Argentina să câştige Cupa Mondială în 1986, lucru care s-a şi întâmplat până la urmă. El a vrut, de asemenea, să-i răzbune pe argentinieni pentru răul făcut de englezii ţării sale, cu multă aroganţă şi infatuare. Culmea e că acelaşi lucru au făcut şi englezii de-a lungul istoriei lor; de aceea, poate că ar trebui să ne întrebăm dacă nu Diego Maradona este cu adevărat un englez…