Enigmaticul caz de terorism „D.B. Cooper” ar putea fi rezolvat după atâtea decenii: a fost vorba de un inginer sau de un manager de la Boeing?


Pe 24 noiembrie 1971, un bărbat cu ochelari negri şi îmbrăcat într-un costum elegant urcă într-un avion Northwest Orient cu o bombă în servietă. Omul, cunoscut astăzi numai cu numele de „D.B. Cooper”, a cerut 200.000 de dolari recompensă și patru parașute – altfel ameninţa că aruncă în aer avionul. Răscumpărarea a fost plătită, pasagerii au fost eliberați, iar D.B. Cooper a sărit din avion, paraşutându-se şi dispărând.

Identitatea lui D.B. Cooper rămâne un mister până în ziua de azi. Este singurul caz nerezolvat de acest fel din istorie, iar după 46 de ani de la eveniment, încă nu știm cine a făcut-o.

FBI a urmărit sute de piste: nu s-a găsit vreun cadavru sau vreo urmă de parașută, dar, în 1980, un băiat, săpând lângă râul Columbia, a găsit trei pachete de 20 de dolari, ale căror numere de ordine se potriveau cu banii ceruţi de către Cooper.

Dar acum, la mai mult de patru decenii mai târziu, trei oameni de știință amatori, reuniţi în grupul „Citizen Sleuths”, consideră că ar fi găsit dovezile care să potrivească identitatea lui Cooper cu cea a unui inginer aerospațial sau a unui manager. Oamenii de știință au analizat particulele găsite pe o cravată pe care Cooper a lăsat-o pe scaun înainte de a sări din avion.

Pentru oamenii de știință de astăzi, cravata era o probă „incredibil de norocoasă” în cadrul anchetei. „O cravată este unul dintre singurele articole de îmbrăcăminte care nu se spală în mod regulat”, spun cercetătorii. „Ea adună murdăria ca orice altă bucată de îmbrăcăminte, dar aceasta rămâne acolo, nefiind băgată în mașina de spălat. Particulele strânse în cravată pot spune o poveste, dacă se folosesc instrumentele adecvate, cum ar fi microscoapele electronice”.

Folosind un microscop electronic puternic, oamenii de știință spun că au identificat mai mult de 100.000 de particule de elemente rare pe cravată, inclusiv ceriu, sulfură de stronțiu și titan pur. Dintre acestea, cel mai mult a atras atenţia titanul.

„Titanul era un metal rar în 1971 și e foarte puțin probabil ca să fie vorba o contaminare post-eveniment”, spun oamenii de ştiinţă de la Citizen Sleuths pe site-ul propriu. „Prezența lui pe cravata lui Cooper restrânge identificarea bărbatului la un număr limitat de manageri sau ingineri care lucrau în domenii ce foloseau titan”. La acea vreme, titanul utilizat în mod extensiv de către armată, în avioane și elicoptere.

Oamenii de știință cred că teroristul Cooper ar fi putut lucra la Boeing, care la vremea respectivă a dezvoltat un avion supersonic de transport care folosea acele elemente găsite pe cravată.

În orice caz, cu cât timpul se îndepărtează de acest eveniment, cu atât mai greu se mai pot găsi indicii despre acest caz enigmatic.

Sursa (traducerea şi adaptarea): https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2017/01/16/the-d-b-cooper-case-baffled-investigators-for-decades-now-scientists-have-a-new-theory/?utm_term=.cf218aa54067

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock