Iată că a venit timpul să mai pun un articol şi la categoria „Ştiaţi că…” N-am mai făcut-o demult şi a cam fost neglijată această categorie în ultima vreme! Astăzi vom vorbi despre cel mai înalt munte din sistemul nostru solar. Precum mulţi dintre noi ştiau deja, acesta nu este Everest (8848 de metri), ci Olympus Mons, un faimos munte marţian care, la înălţimea sa, face ca Everestul să pară pitic! Având 21.900 de metri înălţime, acest munte vulcanic a fost considerat cel mai înalt din întreg sistemul solar până când… nu demult, recordul a fost detronat de un vârf aflat pe unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul nostru, Vesta.
Numit Rhea Silvia (după mama lui Romulus şi Remus), înălţimea sa întrece Olympus Mons cu aproximativ 100 de metri. Desigur, aceste măsurători nu sunt chiar precise. Din moment ce diferenţa dintre cele două culmi muntoase e atât de mică, nu se poate spune cu certitudine dacă unul e mai înalt decât celălalt; totuşi, după toate măsurătorile, Rhea Silvia ar deţine recordul.
Deşi se ştia de existenţa acestui munte încă din 1997, abia în 2011 s-a putut cerceta mai bine asteroidul Vesta, graţie navei spaţiale Dawn. Astfel, am putut afla că Rhea Silvia este, de fapt, ridicătura centrală a unui crater absolut gigantic. Având un diametru de 505 kilometri, acest crater acoperă integral aproape întreg asteroidul.
Vesta a fost descoperit în 1807, fiind al patrulea asteroid identificat în marea centură de asteroizi care se află între Marte și Jupiter. La acea vreme, Vesta a fost identificată ca o altă planetă, dar şi-a pierdut ulterior acest statut, odată ce oamenii de ştiinţă au aflat mai multe despre diversitatea obiectelor din sistemul solar. Singurul obiect din centura de asteroizi, care este mai mare decât Vesta, este planeta pitică Ceres (950 km în diametru).