Enigma trailerului unui film

0
3

cinema70Precum mulţi dintre noi suntem familiarizaţi, cuvântul „trailer” înseamnă, printre altele, şi „reclama privind previzualizarea unui film”. Cuvântul provine din limba engleză, dar aici intervine ciudăţenia. „Trailer”, în limba engleză, are sensul de „remorcă, rulotă, codaş, sau care vine la urmă”. Nu-i aşa că e ciudat? Pentru că se ştie că trailerul apare înaintea lansării unui film, făcându-i-se un fel de reclamă. Dar totuşi, sensul cuvântului „trailer” e acela de „continuare”, adică, ca şi cum ar apărea după lansarea filmului, ceea ce ar fi absurd. Atunci, de ce i s-a mai spus trailer, şi nu „previzualizare”, de exemplu?

Iată explicaţia oferită în cotidianul Los Angeles Times, pe 25 octombrie 1966, de către preşedintele executiv al marii corporaţii producătoare de filme, Paramount Pictures:

„Primul trailer a apărut în 1912, şi prezenta Rye Beach, un parc de amuzament din New York. În acest trailer, apărea o femeie pe nume Kathlyn, care, în finalul filmuleţului, apărea aruncată în cuşca leului. După aceasta, pe ecran apărea scris: ‘Va scăpa ea din gura leului? Urmăriţi continuarea în următoarea săptămână!’ (‘Continuare’ în engleză era scris ca ‘trailer’) De atunci, a apărut cuvântul ‘trailer’, ca o reclamă pentru un film ce urma să fie lansat”.