Enigma bananei. A fost ea fructul interzis din Vechiul Testament?


banana29Banana a reprezentat o enigmă pentru istorici. Un descoperitor european timpuriu al acestui fruct l-a confundat cu o smochină uriaşă. De fapt, banana nu este nici măcar un fruct, ci o plantă ierboasă. Botaniştii presupun că banana a apărut acum patru milenii, pe Valea Indusului, dar nu sunt siguri dacă creştea în sălbăticie sau a fost cultivată. Totuşi, se consideră că banana a început să fie cultivată timpuriu, deoarece soiurile sălbatice, descrise uneori drept ierburi de junglă, au o consistenţă asemănătoare pielii, un gust neplăcut şi sînt pline de seminţe.

Atunci când omul a început să controleze evoluţia acestei plante, a încrucişat speciile pentru a-i ameliora gustul şi a elimina seminţele, însă cea de-a doua măsură de „îmbunătăţire” a făcut ca recoltele ulterioare să fie sterile, impunând o nouă intervenţie.

Fiind un fruct delicat şi perisabil, banana n-a depăşit graniţele zonei sale de provenienţă timp de mai multe secole. Deşi armata lui Alexandru Macedon a descoperit această plantă în periplul său prin India, membrii expediţiei nu s-au putut întoarce cu mostre, deoarece se pare că bananele nu rezistau până în Roma sau Grecia Antică. Aparent, au fost exportate prima dată în Arabia, iar arabii, neguţători neîntrecuţi ai Orientului îndepărtat, au dus bananele în Orientul Apropiat şi în zona de nord a Egiptului în secolul al VII-lea d.Hr.; Coranul, elaborat în această perioadă, a identificat fructul oprit din Vechiul Testament cu o banană.

Bananele au ajuns în America în anul 1516, fiind plantate de către călugărul Tomas de Berlanga pe insula Hispaniola. Primele banane importate în Statele Unite au ajuns la Expoziţia Centenară din Philadelphia, din anul 1876, unde, fiind privite ca o curiozitate, au fost învelite în folie de staniol şi vândute cu 10 cenţi bucata.

Totuşi, în mod surprinzător, banana, care este în prezent unul dintre fructele cele mai frecvent consumate, nu a fost disponibilă în Statele Unite decât după primul război mondial, ca urmare a dotării navelor transoceanice cu camere frigorifice.


Lasă un comentariu