Au fost create plante strălucitoare, exact ca în filmul SF „Avatar”! În viitor, pe străzi, în loc de stâlpi de lumină, vom avea copaci bioluminescenţi?

  •  
  •  
  •  
  •  

În filmul SF „Avatar” vedem plante minunate. Nu numai că ele strălucesc, dar sunt inteligente și comunică între ele. Bioluminescența este modul în care organismele vii emit lumină, dar chiar se pot crea plante strălucitoare?

Da, pentru că lumea imaginară a junglelor luxuriante bioluminiscente din filmul „Avatar” poate inspira viitoare proiecte științifice. Astfel, cercetătorii au reuşit să creeze plante care produc propria lor luminiscență vizibilă. Conform revistei „Nature Biotechnology”, cercetătorii spun că prin inserarea ADN-ului obținut din ciupercile bioluminescente, au fost capabili să creeze plante care strălucesc mult mai mult decât era posibil anterior.

Această lumină biologică poate fi folosită de oamenii de știință pentru observarea funcționării interioare a plantelor. Plantele care conțin ADN de la ciupercile bioluminescente strălucesc continuu pe tot parcursul ciclului lor de viață, de la răsaduri până la maturitate.

Noua descoperire poate fi folosită și în scopuri practice și estetice, în special pentru crearea de flori strălucitoare și alte plante ornamentale. Ne putem gândi chiar mai departe, prin înlocuirea luminilor stradale cu o mulţime de copaci strălucitori – un concept fantastic. Potrivit autorilor, plantele pot produce peste un miliard de fotoni pe minut.

Emisia de lumină a ciupercilor se centrează pe o moleculă organică care este necesară și în plante pentru fabricarea pereților celulari. Această moleculă, numită acid cafeic, produce lumină printr-un ciclu metabolic care implică patru enzime. Două enzime transformă acidul cafeic într-un precursor luminiscent, care este apoi oxidat de o a treia enzimă pentru a produce un foton. Ultima enzimă transformă molecula oxidată înapoi în acid cafeic pentru a începe din nou ciclul.

Vom vedea pe Terra plante sau copaci pe străzi ca în „Avatar”? De ce nu?


  •  
  •  
  •  
  •  
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner