Strategia secretă a bancherilor Rothschild prin care au reuşit să devină putrezi de bogaţi în timpul împăratului Napoleon


Bancherii Rothschild au devenit, încă de la începutul secolului al XIX-lea, maeştri în manipularea unor evenimente mondiale, astfel încât tot să-şi înmulţească profitul extrem de repede.

Decât să acorde împrumuturi unor persoane fizice sau companii, Rothschild s-au specializat în împrumuturi acordate unor ţări întregi. De exemplu, când împăratul Napoleon a refuzat împrumutul oferit de familia Rothschild, preferând să creeze propria Bancă a Franței, și-a făcut dușmani neîmpăcați.

După întoarcerea lui din exil, în 1815, a fost forțat de împrejurări să se îndatoreze peste puteri, pentru a apăra Franța de ducele de Wellington și de armatele europene de sub conducerea acestuia. Filiala londoneză a Băncii Rothschild, condusă de Nathan Rothschild, i-a acordat lui Napoleon un împrumut de 5 milioane de lire sterline. În același timp, Nathan, cu ajutorul altor membri ai familiei Rothschild, a trecut prin contrabandă prin Franța o mare cantitate de aur, pentru a echipa armata condusă de duce. Încă o dată, familia Rothschild a jucat la două capete, ca să cadă în picioare, indiferent de rezultatul conflictului desfășurat.

Când armatele revigorate ale ducelui au înfrânt armata lui Napoleon la Waterloo, în iunie 1815, vestea victoriei a fost dusă repede în Anglia de curierii firmei Rothschild, care purtau binecunoscutele și intangibilele lor pungi roșii. Mesagerul firmei Rothschild a ajuns la Londra cu o zi mai devreme decât curierul lui Wellington. Fiind binecunoscută capacitatea lui Nathan de a dobândi foarte repede informații secrete și a acționa în baza lor, toți ochii bursei londoneze erau ațintiți asupra lui.

Nathan Rothschild, apărând disperat la bursă, i-a ordonat agentului său să vândă toate acțiunile avute. Ceilalți investitori, fiind siguri că Wellington fusese înfrânt, au declanșat o adevărată frenezie a vânzărilor, care a avut ca rezultat final faptul că agenții lui Nathan au putut cumpăra curând cea mai mare parte a datoriilor din Marea Britanie, plătind pe ele doar o mică parte din valoarea reală.

Mult mai târziu, referindu-se la această perioadă, Nathan Rothschild a comentat: „A fost cea mai bună afacere făcută vreodată.”