Dacă există o sumedenie de lumi aproape identice, dar diferite într-un mod subtil, iar noi ne deplasăm lateral, într-una din lumi, în fiecare zi?


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Mulţi dintre cei fascinaţi de problema călătoriei în timp cunosc deja celebrul paradox: dacă o persoană călătorește înapoi în timp și îşi ucide străbunicul (când era copil), ei bine, acest lucru creează un paradox existențial. Cum ar mai putea exista acea persoană, dacă străbunicul nu mai poate da naştere la urmaşi?

Între timp, se pare că fizicienii au rezolvat faimosul paradox al călătoriei în timp, într-un studiu publicat pe 24 noiembrie 2015 în revista „Quantum”. Cheia rezolvării acestui paradox este folosirea curbelor de timp deschise în locul folosirii curbelor de timp închise. În cazul curbelor de timp deschise, obiectul nu mai interacţionează cu factorii de cauzalitate din propriul trecut, el fiind izolat de tot ceea ce poate afecta propriul trecut cauzal în timpul procesului de călătorie în timp. Citiţi mai multe în acest articol publicat cu mai mult timp în urmă – Oamenii de ştiinţă au rezolvat celebrul paradox al cauzalităţii în cazul călătoriei în timp! Soluţia este folosirea curbelor de timp deschise!

Însă, această problemă – cea a paradoxului – este prezentată extrem de interesant în cartea SF a Ursulei Le Guin – „The Lathe of Heaven” („Sfâşierea cerului”). Aici personajul visează o lume doar puţin diferită de cea pe care o cunoştea şi la trezire constată că lumea s-a schimbat ca să se adapteze acestui vis, dar nimeni nu ştie acest lucru. Toţi se poartă de parcă niciodată nu ar fi fost altfel. De fiecare dată când survine un vis, lumea suferă o uşoară schimbare la trezirea persoanei care a visat. Trebuie să ne punem întrebarea dacă visătorul recreează lumea de fiecare dată, sau dacă – cum fizica cuantică spune că ar fi conceptual
posibil – nu cumva există o sumedenie de lumi aproape identice, dar diferite într-un mod subtil, „paralele”, iar visătorul pur şi simplu se deplasează lateral în spaţiu şi timp într-o nouă zonă, în fiecare zi.

Acțiunea cărții se petrece în anul 2002 în Portland, Oregon, un oraș cu 3 milioane de locuitori, în care plouă continuu. George Orr este un proiectant care ia medicamente pentru a se opri din a mai avea vise „eficiente”, care schimbă retroactiv realitatea. După un asemenea vis, noua realitate devine singura realitate pentru toți cei din jur, singurul care-și amintește realitatea anterioară fiind George.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO