
„Cartea lui Enoh” este atribuită lui Enoh, străbunicul lui Noe. Aceasta este împărțită în 5 părți: 1) Cartea Veghetorilor – care analizează faptele malefice ale Veghetorilor (îngerii căzuți sau Nephilim): 2) Parabolele – care explică judecata Veghetorilor şi Marele Potop, ca pedeapsă pentru lucrările malefice ale Veghetorilor; 3) Cartea Luminatorilor – care conține date astronomice precise despre mișcările Soarelui, Lunii și stelelor; 4) Cartea Viziunilor – carte despre trecutul și viitorul omenirii; 5) Apocalipsa finală – în care cei drepți vor fi izbăviți de către Fiul Omului sau Mesia, în epoca de după Potop.
Deși nu face parte din Biblie, ea a fost totuși respectată de primii creștini, până când a fost scoasă în afara legii de către Biserică. Cu toate acestea, copii ale ei au supraviețuit atât în Biserica Etiopiei, cât și în Manuscrisele de la Marea Moartă. S-a sugerat de către unii că aceasta „Carte a lui Enoh” este o relatare a activităților extratereştrilor antici Anunnaki, prezentate în rezumat în Geneza Vechiului Testament.
La prima vedere, „Cartea lui Enoh” pare să fie un text confuz, dar poate poate fi mai bine înțeles dacă îl interpretăm în lumina istoriei omului, așa cum este consemnată şi în textele mesopotamiene, care detaliază activitățile extratereştrilor Anunnaki şi rolul lor în crearea şi dezvoltarea omenirii. Margând pe această abordare, „Cartea lui Enoh” reprezintă o respingere a extratereştrilor Anunnaki, care sunt văzute ca entități malefice care au corupt Pământul, dar şi a regilor pământeni, controlaţi şi manipulaţi de Anunnaki.
În orice caz, „Cartea lui Enoh” reprezintă o respingere a ordinii mondiale introduse de Anunnaki. Pentru a-și legitima narațiunea în aceste sens, cele 5 cărți ale lui Enoh prezintă:
– Originile ordinii mondiale a Anunnakilor;
– Impactul lor negativ asupra ființelor umane;
– Rezolvarea acestei ordini mondiale de către „Cel Preaînalt” prin provocarea „Marelui Potop” împotriva Veghetorilor (hibrizii dintre Anunnaki şi oameni) şi salvarea oamenilor (Noe şi familia sa), pentru restabilirea unei noi civilizaţii în epoca care a urmat „Marelui Potop”;
– Puterea și cunoștințele pe care Enoh le-a primit de la Cel Preaînalt (Dumnezeu), sub formă de date astronomice precise;
– Profeția finală și viziunile asupra oamenilor din viitor, precum și modalitatea prin care omenirea va fi izbăvită la final, prin Mesia sau Fiul Omului, precum şi Judecata finală.
Din această perspectivă, „Cartea lui Enoh” poate fi interpretată ca un text anarhist, revoluționar, care promite o Nouă Ordine Mondială, care va fi mai bună decât cea instaurată de regii Anunnaki.