A fost dezvăluit misterul sticlei de origine necunoscută din deşertul Libiei


În noiembrie 2017, scriam acest articol – În deşertul Libiei s-a descoperit peste 1.000 de tone de sticlă misterioasă de origine necunoscută – în care vorbeam despre faptul că în deşertul Libiei (platoul Saad, în sud-vestul Egiptului), s-au descoperit de-a lungul anilor bucăţi misterioase de sticlă galben-verzuie.

În iulie 1999, revista britanică “New Scientist” a scris că peste 1000 de tone de material ciudat s-au găsit până atunci, cea mai mare piesă unică cântărind 26 de kilograme. Inițial, s-a bănuit faptul că sticla trebuie să fi fost creată de un impact meteoritic. Dar nicio urmă de crater nu putut fi găsită în apropiere. Sticla misterioasă din deşert este alcătuită din siliciu 97% și arată ca o bijuterie de culoare verzuie.

Totuşi, oamenii de ştiinţă spun că au descoperit misterul sticlei. Astfel, geologul Aaron Cavosie de la Universitatea Curtin din Australia spune că a găsit dovezi convingătoare pentru a susține ipoteza impactului meteoritic. Astfel, analizând granulele mici de zircon înglobate în sticlă, Cavosie a reușit să găsească urme de reidită – un tip de minerale care se întâmplă să se formeze numai la presiuni ridicate în urma impactului meteoritic.

„Atât impactul meteoritic, cât și explozia din atmosferă pot provoca topirea, dar totuși numai impactul meteoritic produce unde de șoc care formează minerale de înaltă presiune”, a spus el. „Aşadar, găsirea de dovezi ale prezenţei reiditei confirmă faptul că sticla a fost creată ca urmare a unui impact meteoritic”.