Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Din secretele filmului “Matrix”: misterul femeii în rochie roşie a fost dezvăluit

2841

blankPrecum mulţi ştiu, “The Matrix” este un film științifico-fantastic regizat și scris de frații Wachowski (Andy și Larry) și lansat în 1999 pe marile ecrane. El are ca temă principală ideea că oamenii trăiesc într-o lume virtuală, creată de inteligența artificială, în urma războiului purtat între oameni și mașini. Filmul conține numeroase referințe la subcultura hacker și cyberpunk, precum și la diferite ideologii religioase și filosofice.

Undeva în anul 2200, programatorul IT Thomas Anderson duce o viață secretă de hacker sub pseudonimul “Neo”. Vrea să afle răspunsul la întrebarea “Ce este Matricea?”. El este contactat de un personaj misterios, Morpheus, care se oferă să îi dezvăluie adevărul despre Matrice. Neo acceptă și înghite o pilulă roșie, după care se trezește brusc într-un cocon artificial, plin cu lichid, atașat pe un turn gigant. El observă că are cabluri conectate la aparate pe aproape toată suprafața corpului. O mulțime de alți oameni, aflați în stare inertă de hibernare, stau lângă el în containere asemănătoare, atașate aceluiași turn. După un timp scurt în care Neo este șocat de ceea ce vede, el este deconectat de la aparate, cablurile îi sunt extrase brusc și este aruncat într-un canal.

În ciuda faptului că filmul are aproape 20 de ani de când a apărut, filmul este încă relevant într-o epocă a inteligenței artificiale emergente și a roboticii avansate.

Poate că una dintre cele mai renumite dintre toate scenele din “The Matrix” este cea în care Morpheus (Laurence Fishburne) încearcă să-i explice lui Nero (Keanu Reeves), ceea ce este cu adevărat Matrix-ul. Neo, care tocmai a fost deconectat de la simularea computerizată, primește o lecție despre realitate. Cu toate acestea, el este distras, deoarece apare o femeie frumoasă, care se îndreaptă spre el într-o rochie roșie și care iese cu adevărat în evidenţă. Morpheus îl întreabă pe Neo dacă îl ascultă sau dacă se uită la femeia în rochie roșie. Neo ezită o clipă și când se întoarce din nou să privească femeia, el vede că în fața sa se află un agent care îi îndreaptă un pistol la cap.

Aceasta este o scenă care are straturi de simbolism și un înțeles mult mai profund decât s-ar crede la prima vedere. Totuşi, înainte de a putea înțelege exact ceea ce reprezintă scena, trebuie să se înțeleagă simbolismul lui Neo și Morpheus (Morfeu). În mitologia greacă, Morfeu a fost mesagerul zeilor care a venit în visele muritorilor și a împărtășit oamenilor cunoștințele împreună cu mesajele ascunse. Cu alte cuvinte, el a fost un mesager al adevărului.

“Neo” în greaca antică înseamnă și “nou”, iar când Neo este introdus în film, el nu știe ce este matricea, fiind încă adormit, în timp ce caută pe Internet pentru Morpheus. Neo, prin urmare, reprezintă sinele infantil care este orb într-o lume care întotdeauna captează atenția oamenilor. Deci, Morpheus încearcă să-i explice adevărul lui Neo despre Matrix, dar el este distras de femeia în rochia roșie. Femeia reprezintă momeala care poate întrerupe conexiunea pentru a auzi un mesaj profund al adevărului.

Matricea este un sistem de control iluzionar, menţinând poziţia dominantă din cauza politicii de “divide şi cucereşte”, din toate domeniile, fie că este vorba de religie, politică, tradiţii sau alte lucruri. Femeia în rochia roșie ar putea reprezenta drogurile, televiziunea, alcoolul, viaţă promiscuă sau orice altceva care i-ar putea împiedica pe oameni să se conecteze la adevăr.

blank

 

Orgoni Crystal