Francisc Maitreya şi periculoasa sectă a sa „Fiii luminii”


francisc-maitreyaÎntr-o zonă calcaroasă, în anul 1996, în peştera de la Roşcani, câţiva oameni şi-au găsit adăpost. Veniseră aici pentru a-l urma pe învăţătorul lor, Francisc Maitreya, şi pentru credinţa întemeiată de acesta, “Nouă învăţătura”. Şi-au părăsit familiile şi au renunţat la viaţa lumească pentru a trăi în post şi rugăciune, aşa cum le cere mentorul lor. Au primit înţelegere din partea autorităţilor locale şi a Direcţiei Silvice Deva şi, într-un timp scurt, au ridicat un schit, pe care l-au numit “Schitul luminii şi iubirii”. Iar ei, pustnicii din peşteră de la Roşcani, s-au autointitulat “Creştinii noii ere” sau “Fiii luminii”.

Nouă învăţătură, credinţa îmbrăţişată de “fiii luminii” din peşteră de la Roşcani, a stârnit, pe de-o parte, valuri de protest şi de neîncredere din partea sătenilor de aici, iar pe de altă parte, a atras adepţi şi discipoli de pretutindeni, din ţară şi din străinătate. Credinţa este un amestec cel puţin ciudat între ortodoxism îmbinat cu cutume din religiile orientale, hinduism şi budism. Adepţii lui Maitreya fac cruce că ortodocşii, îi slăvesc pe Iisus Hristos şi pe Maica Domnului, dar cred în reîncarnare, fac exerciţii de yoga şi meditaţii.

Pustnicii din peşteră de la Roşcani nu mănâncă deloc carne şi, de cele mai multe ori, nici ouă, lapte şi brânză. Locul de rugăciune, altarul din peşteră, unde n-ai voie să intri încălţat, este o încăpere mică, circulară, tapisata cu stofa roşie. Simbolurile credinţei “Noii învăţături” sunt aplicate pe unul din pereţii altarului: o cruce din lemn, o candelă, trei imagini reprezentând calea iniţiată de învăţător şi fotografia acestuia, în timpul unei meditaţii. Atât drumul până la altar, cât şi locul de rugăciuni sunt luminate feeric de lumânări.

În rugăciuni, învăţătorul Maitreya, maestrul spiritual, este invocat de multe ori şi preaslăvit. “În numele Tatălui, al Fiilor şi-al sfântului Soare” este începutul unei rugăciuni a discipolilor lui Maitreya. Învăţătorul este cel de-al şaptelea avatar, adică fiu al lui Dumnezeu, primii şase fiind Krishna, Rama, Buddha, Mahomed, Zamolxes şi Iisus, afirmă discipolii lui Maitreya. Credincioşii de la schitul din Roşcani susţin că învăţătorul lor a vindecat sute de persoane, din ţară şi din străinătate. “A vindecat oameni bolnavi de cancer şi a extirpat tumori de pe creier”, spun discipolii.

Cum a murit o fată datorită acestei secte

Unul dintre evenimentele care au şocat opinia publică din întreaga ţară s-a petrecut în urmă cu 12 ani. În aprilie 1997, Ofelia, o tânără de 26 de ani din Oradea, judeţul Bihor, asistentă medicală, bolnavă de diabet şi dependentă de insulină, îndrumată de discipolii lui Maitreya, a ajuns la Roşcani. Aici, cu acordul ei, Ofelia a acceptat tratamentul naturist cu ceaiuri din plante şi ierburi făcut de pustnici.

La câteva zile după ce a ajuns în peşteră, tânăra a intrat în comă diabetica şi, la puţin timp, a murit. Părinţii fetei i-au dat în judecată pe Ionel Pârvan, “fratele Ionel”, şi pe Ana Biro, asistenta medicală la dispensarul din Dobra, pentru că n-a acordat îngrijirile medicale. Asistenta a fost achitată, însă Ionel Pârvan a primit un an cu suspendare şi obligaţia de a plăti familiei daune de 17 milioane de lei.

Cine este gurul Francisc?

Profesor de desen, transformat în guru Francisc Horvath are 50 de ani şi s-a născut în Deva. Copilăria şi-a petrecut-o la Cristur, până la 15 ani. A urmat Liceul de arte plastice, lucrând mai apoi la Elba Timişoara, ca tehnician, apoi designer şi profesor de desen în Vaslui. Despre Francisc Horvath, care după 1990 şi-a schimbat numele în Maitreya (existând chiar în buletin), se poate spune că la ora actuală este unul dintre cele mai controversate personaje. Unii îl cred vindecător sadea, dăruit cu puteri divine miraculoase. Cert este însă că el este departe de a putea fi considerat un om obişnuit.

Membrii sectei înfiinţate fără niciun cadru juridic îl consideră al doilea fiu al lui Dumnezeu, deşi mai mulţi specialişti l-au caracterizat drept un om bolnav. Adepţii lui Francisc se îmbracă în togi albe, cu brâu verde şi desagi roşii, şi fac dese pelerinaje prin ţară. Adepţii consuma “băuturi sfinte”, în realitate euforizante.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock