Legenda lui Şemhazai (Samyaza), îngerul suspendat din capela francmasonică Rosslyn

821

În Scoţia există o ciudată clădire medievală, capela Rosslyn, construită în secolul XV şi care se pare că ascunde multe secrete francmasonice. La Rosslyn, exact în centrul zidului de est, adânc sculptat, se află un înger cu capul în jos, suspendat de o funie legată de picioarele lui. Aceasta, cu siguranţă, e o reprezentare a îngerului Şemhazai, cel care se pare că a contribuit şi el la producerea potopului biblic.

Conform legendei evreieşti enohiene, cei de dinainte de venirea potopului comiseseră multe păcate mari, care l-au supărat pe Dumnezeu atât de tare, încât i-a părut rău că i-a creat pe oameni. Doi îngeri pe nume Şemhazai şi Azazel au venit de la Dumnezeu şi au cerut voie să coboare pe Pământ pentru a trăi printre oameni şi a încerca să mântuiască omenirea.

Dumnezeu le-a dat voie, dar când s-au amestecat printre copiii oamenilor, au păcătuit şi ei, Şemhazai îndrăgostindu-se de frumoasa Iştar (zeiţa babiloniană a dragostei şi războiului). Aceasta a spus că-l acceptă ca pretendent dacă îi spune numele secret al lui Dumnezeu, iar Şemhazai a poftit la ea atât de mult încât i-a spus cel mai secret Cuvânt. Iştar s-a folosit apoi de puterea Cuvântului pentru a urca în Cer ca să strălucească veşnic printre stelele Pleiadelor.

După ce au fost păcăliţi astfel, Şemhazai şi Azazel au hotărât să-şi aleagă soţii dintre fiicele oamenilor – pe Heyya şi Aheyya, şi Hiwwa şi Hiija – care i-au lacut pe oameni să comită păcate mari. Hiwwa şi Hijja au visat îngeri cu topoare tăind copacii unei grădini mari. Curând după acest vis, Dumezeu le-a spus lui Şemhazai şi lui Azazel că va trimite un mare potop ce va distruge Pământul. Şemhazai s-a căit pentru păcatele sale, dar i-a fost frică să dea faţă cu Dumnezeu şi, astfel, s-a agăţat singur între Cer şi Pământ, atârnat de o frânghie, cu capul în jos, pentru că i-a fost frică să apară în faţa lui Dumnezeu. Azazel nu s-a căit, ci a continuat să-i ispitească pe oameni în păcate tot mai mari, până când, în cele din urmă, Dumnezeu a trimis potopul să-i distrugă.