Vulcanii submarini pot da naştere la viaţă!

250

vulcan submarinSunt numiţi „hornurile negre”. E vorba de coşurile vulcanice care tapiţează fundul oceanelor, responsabile cu sursele hidrotermale având temperaturi cuprinse între 100 şi 300 de grade Celsius, eliberând un amestec de elemente minerale şi gazoase venit din măruntaiele Terrei. În anii ’90, biochimistul german Gunther Wăchterhăuser imagina că primele molecule organice s-ar fi putut forma în apropierea lor.

Teoria sa este confirmată în laborator: asociind hidrogenul sulfurat şi dioxidul de carbon, degajaţi de coşurile vulcanice, cu sulfatul de fier abundent în solul submarin, s-a obţinut hidrogen şi mici molecule organice sulfurate. Singurul bemol în această partitură, temperatura: cărămizile vieţii nu pot rămâne stabile la temperaturi extreme. Ipoteza este că moleculele organice, abia formate, au scăpat din coşurile vulcanice pentru a sfârşi în apele reci.

Alte experienţe, efectuate la Laboratorul de geoficiză din Washington, Statele Unite, au arătat că, în jurul surselor calde, se formează NH3, o formă redusă de a azotului, element esenţial în formarea primelor molecule organice.