Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Unul dintre cei mai bătrâni oameni din lume: Petracz Czartan, un maghiar din Timişoara, care a murit la vârsta de 185 de ani!

635

blankBolle Willum Luxdorph, care a trăit între 1716 şi 1788, a fost unul din cercetătorii cunoscuţi ai lumii care au studiat fenomenul vârstei înaintate. Luxdorph a fost un funcţionar danez de rang înalt, fiind în acelaşi timp învăţat şi poet. În ultimii ani ai vieţii sale, Bolle Luxdorph s-a ocupat de studiul persoanelor cele mai bătrâne care au trăit în perioada sa, dar şi în perioadele anterioare. În 1783, el a publicat un catalog ilustrat al persoanelor longevive, de 36 de pagini, intitulat “Index tabularum pictarum et cælatarum qvæ longævos representant”.

Cea mai celebră persoană longevivă din acest catalog este Petracz Czartan, un maghiar din Timişoara, care a murit în 1724, la presupusa vârstă de 185 de ani! Luxdorph a preluat această informaţie dintr-o ciudată publicaţie anonimă intitulată Das Merckwürdige Wienn (Remarcabila Vienna), apărută în anul 1727. În această publicaţie, Petracz Czartan e descris de un alt bătrân pe care l-a cunoscut foarte bine. Aflăm că acest maghiar avea cu a 3-a soţie un fiu, care avea şi el peste 100 de ani. Despre felul în care arăta, lucrarea ne prezintă următorul portret: ochi aproape roşii, păr şi barbă de culoare verde-albuie, iar în gură i-a mai rămas totuşi câţiva dinţi.

Dovada pentru uimitoarea vârstă înaintată a lui Petracz Czartan este uimitoare: el a fost martor la cucerirea cetăţii Timişoara de către otomani în 1552, când avea 13 ani, dar şi martor la recucerirea creştină a acestei cetăţi din 1716. Petracz Czartan a trăit sub 10 împăraţi habsburgi. Uimitor!

Orgoni Crystal