Site de secrete, stiinta si metafizica

Trandafirii roşii îşi dezvăluie misterele

1 15

trandafir-rosuPână în prezent, părerea unanimă a naturaliştilor era că florile colorate intens, în nuanţe vibrante, sunt aşa tocmai pentru a atrage insectele, în scopul polenizării. Un nou studiu respinge această ipoteză, lansând ideea că intensitatea culorilor plantelor nu face decât să respingă, evitându-se astfel că florile să fie consumate de ierbivore.

Un studiu derulat de biologii de la trei universităţi australiene concluzionează că florile intens colorate, precum trandafirii roşii, nu fac decât să sperie ierbivorele mari, precum cangurii, scăpând astfel cu viaţă dintr-o confruntare în care, altfel, n-ar fi avut nicio şansă. Conform studiului, culoarea intensă a trandafirilor roşii se datorează nivelului crescut de cianide, extrem de toxice. Nu doar ierbivorele sunt gonite de intensitatea culorii acestor flori, ci şi albinele, trandafirii fiind polenizaţi de păsări.

În fapt, acest tip de plante a evoluat în acest fel tocmai pentru a se putea apăra de duşmani. Culoarea roşie nu face decât să avertizeze ierbivorele că nivelul cianidelor este crescut şi, deci, gustul plantei este unul amar, deloc agreat de animale, şi chiar toxic.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie