Fabula corbului a lui Esop e reală, căci corbii sunt extrem de inteligenti


cioaraFabula în care un corb demonstrează ingeniozitate pentru a supravieţui e mai mult decât folclor, au descoperit cercetătorii americani. Ciorile de câmp, îndeaproape înrudite cu corbii, se pot folosi de pietre pentru a creşte nivelul apei dintr-un vas, la fel ca într-una dintre fabulele lui Esop. Anticul a scris despre un corb care a găsit un ulcior cu prea puţină apă şi s-a folosit de pietre pentru a putea bea, sugerând astfel inteligenţa naturii.

Confirmarea fabulei îi aparţine zoologului Christopher Bird de la Universitatea Cambridge, care s-a folosit în experimentele sale de patru ciori de câmp, botezate Cook, Fry, Connelly şi Monroe. Într-o serie de teste, în faţa fiecăreia dintre cele patru ciori a fost aşezat un vas cu apă, la suprafaţa căreia plutea un vierme.

Vasele au avut o formă special aleasă pentru ca păsările să nu ajungă la delicatesa care le făcea cu ochiul, astfel că ciorile au fost nevoite să găsească o soluţie pentru rezolvarea inconvenientului.

Păsările au examinat vasele din unghiuri diferite, încercând să identifice o cale de a ajunge la viermi, iar apoi au primit un ajutor din partea cercetătorilor: o movilă de pietricele. Spre surprinderea cercetătorilor, ciorile au luat pietricelele în ciocuri şi le-au aşezat în vase, pentru a creşte nivelul apei şi a ajunge astfel la viermi. Mai mult, se pare că păsările au estimat corect numărul de pietre necesar pentru demersul lor. În loc să încerce să apuce viermii după fiecare pietricică aruncată în vas, ele au aşteptat până li s-a părut lor că nivelul apei se ridicase suficient de mult. De asemenea, au preferat pietricelele mai mari în dauna celor cu dimensiuni mai reduse. Într-un alt experiment, ciorile şi-au dat seama imediat că rumeguşul nu respectă aceleaşi legi fizice ca apa.

Atât ciorile de câmp şi corbii aparţin familiei corvidelor. “Corvidele sunt remarcabil de inteligente, rivalizând cu maimuţele superioare la capitolul abilităţii de a rezolva diverse probleme”, a declarat Bird. “Este un lucru remarcabil, dată fiind diferenţa dintre creierii păsărilor şi cei ai primatelor”, a mai spus cercetătorul american.

Singurul animal care se poate lăuda cu rezolvarea unei sarcini similare este urangutanul. În cadrul unui experiment mai vechi, urangutanii au reuşit să ajungă la o alună plutitoare dintr-un tub înalt, luând în gură apă şi scuipând-o în vas.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO