Surpriză enormă! O hartă publicată la Londra în anul 1835 şi denumită „Germania, Dacia”, prezintă teritoriul Daciei de acum 2.000 de ani


Extrem de interesantă harta de pe contul de Flickr a lui Daniel Siegfriedsohn, care, conform domniei sale ar fi fost publicată la Londra în anul 1835. Primul lucru care îţi atrage atenţia la această hartă îl reprezintă faptul că poartă numele de „Germania Dacia”, ambele nume cât se poate de „româneşti”. Cel mai curios îl reprezintă folosirea numelui de „Germania”, în loc de englezescul „Germany”; pesemne că editorul hărţii a hotărât să păstreze denumirile originale în limba latină. Acest lucru se observă şi din folosirea numelui latin de „Mare Hadriaticum”, de exemplu, în loc de „Adriatic Sea”, adică „Marea Adriatică”. Acest lucru ar putea însemna că harta ar fi posibil să fie o copie după o hartă mult mai veche, probabil una antică.

În al doilea rând, trebuie să aflăm la ce perioadă istorică se referă această hartă. În afară de Germania şi Dacia, vedem teritorii ca Sarmatia (Ucrania/Rusia de astăzi) sau provincii ca Noricum (Austria de azi) sau Illyricum (fosta Iugoslavie din secolul al XX-lea). Să ne referim puţin la istoria lui Noricum. Aceasta apare în geografia antică ca fost regat celt în Austria de astăzi, și mai târziu, ca o provincie romană. Noricum a fost încorporat în Imperiul Roman în 16 î.Hr. O lungă perioadă de timp, locuitorii s-au bucurat de autonomie, sub un conducător propriu, și au făcut comerț cu romanii. În jurul anului 40 d.Hr., Regatul Noricum a fost, în cele din urmă, încorporat în Imperiul Roman de către împăratul Caligula.

În concluzie, putem spune că harta aceasta reproduce cum arăta Europa acum circa 2.000 de ani, în timpul Imperiului Roman. Precum se vede, atunci Dacia reprezenta un regat foarte puternic în Europa, înainte de a fi transformat în provincie romană ceva mai târziu. El ocupa teritoriul României de azi (mai puţin Dobrogea), la care se adăuga Basarabia, Ungaria de azi şi mici bucăţi din Ucraina şi Serbia de astăzi.

Sunt curios acum ce-o să mai spună adversarilor „dacopaţilor”, aşa-zişii istorici care cred că Dacia a fost un teritoriu neînsemnat în trecut…

Foto: flickr.com
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO