Super interesant! Harta Monte din 1587 ne prezintă teritorii ciudate şi pierdute – Satania, Barbaria, Tartaria, Maria…


Iată, vă prezint în acest articol, o hartă extraordinară a lumii, de 60 de foi, realizată în 1587 de Urbano Monte. Ea aparţine Colecției de hărți David Rumsey de la Universitatea Stanford. Harta lui Monte ne amintește de ce hărțile istorice sunt atât de importante: proiecția azimutală polară nord a planisferei sale folosește ideile științifice avansate ale timpului său; arta în desenarea și decorarea hărții întruchipează designul la cel mai înalt nivel; vederea asupra lumii ne oferă o resursă istorică importantă, cu prezentarea locurilor de pe globul pământesc. Aşadar, ştiință, artă și istorie – toate într-un singur document.

Monte a făcut ca harta să servească nu doar ca instrument geografic, ci și pentru a arăta clima, obiceiurile, durata zilei, distanțele în interiorul regiunilor – cu alte cuvinte, pentru a crea o planisferă științifică universală. În dedicația sa, Monte precizează modul de aranjare al foilor planisferei și explică faptul că întreaga hartă urma să fie lipită pe un panou de lemn de circa 3 metri, pentru a putea fi rotită în jurul ei.

Toată colecţia de foi ce creează hartă, poate fi vizualizată AICI: davidrumsey.com. Harta nu este exactă, bineînţeles, pentru veacul al XVI-lea. Are mai multe inexactităţi, dar, foarte interesant e de observat unele denumiri de pe continente (ce par a fi teritorii pierdute). De exemplu, în zona Asiei, autorul ne vorbeşte despre celebra Tartaria (inclusiv Marea Tartară) un imperiu prezent pe toate hărţile până la începutul secolului al XIX-lea, dar apoi pare să fi dispărut (vedeţi mai multe în acest articol: De ce a vrut istoria oficială să ascundă o civilizaţie pierdută din Asia – Tartaria – cel mai mare imperiu al lumii?).

Şi mai ciudat, undeva în zona de astăzi a Uzbekistan-ului, avem un teritoriu care se numeşte… Satania!

În Africa de Nord, lângă Cairo (Egipt), există un teritoriu numit „Maria”, iar undeva în zona Deşertului Sahara avem… „Barbaria”!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock