Scena Naşterii Domnului ascunde un secret care arată că totul e altfel decât ştiam


În legătură cu celebra scenă religioasă a Nașterii Domnului, aşa cum o cunoaştem noi acum – ea nu este deloc exactă din punct de vedere biblic. Două evanghelii vorbesc despre celebra scenă: Luca și Matei. Evanghelistul Matei îi descrie pe „magii de la Răsărit”: „1. Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: 2. Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui”. (Matei 2:1-2).

Evanghelistul Luca menționează despre păstorii care merg să vadă copilul nou-născut: „6. Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca ea să nască. 7. Şi a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut şi L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei. 8. Şi în ţinutul acela erau păstori, stând pe câmp şi făcând de strajă noaptea împrejurul turmei lor”. (Luca 2:6-7).

Dar, în cele două evanghelii nu există nicio mențiune specifică despre animale sau despre un înger care a asistat la naștere. Imaginile clasice ale nașterii lui Iisus provin din arta medievală, care și-a luat unele libertăți. În anul 1223, Sfântul Francisc de Assisi a pus pentru prima dată, în viu, scena naşterii lui Iisus. La acea vreme, slujbele se ţineau în limba latină și inaccesibile pentru majoritatea oamenilor. În loc să învețe despre Biblie în biserică, oamenii au aflat despre ea prin puneri în scenă, precum Nașterea Domnului.

Două animale sunt aproape întotdeauna incluse în scenele de Naștere – măgarul și boul, deşi niciunul dintre acestea nu este menționat în Biblie. În reprezentările timpurii, ele încălzeau copilul cu respirația și căldura corpului. Dar în alte picturi, cele două animale par să se comporte puțin mai puțin respectuos, mai ales în perioada Renașterii. Astfel, ele încearcă să mănânce hainele și păturile bebelușului, iar în alte scene, ele se luptă aprig pentru pături.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock