Există în Mexic naguali (fiinţe care îşi schimbă forma)?


Locuitorii din Mexic au multe lucruri de care să se sperie, așa că n-o să fie fericiți atunci când un alt lucru este adăugat în lista lor de îngrijorări. Din păcate, asta s-a întâmplat recent într-un orășel din statul Morelos, din sud, unde casele afișează brusc cruci albe desenate cu var pe uși. De ce? Se pare că s-a răspândit vestea că un „shapeshifter” („fiinţă care îşi schimbă forma”) și-a stabilit reședința în oraș, iar crucile albe de cretă sunt o metodă străveche de a alunga violența pe care o poate aduce asupra lor această fiinţă, cunoscută şi sub numele de nagual. Ce este nagual-ul și de ce locuitorii din Cocoyoc se tem de el în orașul lor?

Un localnic din Cocoyoc, Luis Salgado, a povestit pentru cotidianul spaniol „El Sol de Cuautla” cum au început și s-au răspândit zvonurile despre un nagual în oraşul lor. La început au fost doar zgomote ciudate, dar apoi Salgado a spus că locuitorii au început să se confrunte cu acte de violență. Acestea se întâmplau atât de des, încât autoritățile locale au instituit o oră (22:00) după care ieşitul din oraş a fost interzis.

Cocoyoc este un oraș fondat în secolul al XI-lea de către Tlahuicas. După aproximativ 200 de ani, a fost cucerită de Huitzilihuitl, al doilea rege al aztecilor. În secolul al XVI-lea, Cocoyoc a trecut sub controlul Spaniei. Aici, există practici de magie și vindecători. Locuitorii ţin la tradițiile și credințele lor străvechi, aşa explicându-se crucile albe de cretă de pe uşile lor.

Cuvântul „nagual” se referă la un șaman / practicant religios. Spaniolii l-au tradus ca magician sau vrăjitor, în timp ce vorbitorii de engleză l-au tradus prin „fiinţă care îşi schimbă forma”. În Cocoyoc, există această credință în nagual. Conform sistemului calendaristic mezoamerican, datele de naștere determină dacă o persoană poate deveni nagual. Fiecare zi este asociată cu un animal care are caracteristici puternice și slabe, astfel încât o persoană născută în acea zi va avea ambele seturi de caracteristici ale animalului respectiv. Pentru ca o persoană să devină nagual, ar trebui să se nască în ziua unui animal puternic și mistic, precum un jaguar, un puma sau un coiot, și ar trebui să fi absorbit aspectele puternice ale creaturii.

Localnicii credeau că magicienii au învățat să se transforme în animalul lor. Cei care cred în fiinţe care îşi schimbă forma, dar nu vor să folosească termenul de nagual, vor numi această persoană „brujo” (sau vrăjitor). Există multe povești moderne despre brujo care se transformă în animale nocturne – cum ar fi câini, bufnițe, lilieci, lupi sau coioți – și apoi beau sânge uman, răspândesc boli și fac alte lucruri groaznice. Odată cu creșterea criminalității, a pandemiilor și a tulburărilor din Mexic, nu este de mirare că cei care caută răspunsuri s-ar putea teme de o cauză supranaturală precum nagual-ul.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock