Site de secrete, stiinta si metafizica

Reduceri de impozite pentru proprietarii de case…cu stafii!

6 11

Părintele juriştilor romantici isi desfăşura activitatea la Fa­cultatea din Halle. Se numea Samuel Stryk (1640-1710), după numele lati­nizat Strykius; intre altele, decan al Facultăţii de Drept, consilier secret al Curţii; într-un cuvânt, era un bărbat important. A îm­podobit literatura juridică cu o sumedenie de studii. Una dintre cele mai vestite cărţi ale sale a fost De jure spectrorum (Despre dreptul strigoilor), Halle, 1700. În ea se lămuresc încâlcitele complicaţii juridice ivite de pe urma stafiilor.

Arţăgoasele fantome făceau tapaj mai ales in jurul dreptul de închiriere: chiriaşul poate oare desface contractul, dacă în locuinţă se ivesc stafii? Întrucât bântuitul stafiilor este suportabil – de exemplu, dacă în părţile laterale ale casei, strigoii ciocă­nesc mai domol sau răcnesc mai moderat locuinţa nu poate fi refuzată – în cazuri mai grave, chiriaşul poate desface contractul. Proprietarul este obligat să accepte rezilierea, cu excepţia cazu­lui când poate dovedi că înainte de închiriere nu s-a ivit în casa nimic neobişnuit. Prin urmare, dacă stafiile s-au instalat în casă odată cu noul chiriaş, aceasta se datoreşte faptului că el a aţâţat împotriva sa vrăjitori şi vrăjitoare.

În cazul când se dovedea că o casă este bântuită de stafii, actul de vânzare-cumpărare se anula. Mai mult, dacă ginerele primea ca zestre de la socrul său o astfel de casă stăpânită de stafii, el putea s-o înapoieze şi să pretindă completarea dotei. În cazul caselor cu stafii, proprietarilor li se cuvin şi reduceri la impozit.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie