Fantomele ar putea fi efectul infrasunetelor

1.776 vizualizari

Dr Richard Wiseman, un psiholog din Marea Britanie, care a studiat serios apariţiile fantomatice, şi-a propus să construiască o casă bântuită, în care fenomene infricoşătoare să înceapă la comandă. Psihologul de la Universitatea din Hertfordshire este de părere că explicaţia fantomelor constă într-o combinaţie în care intră frica, schimbările de temperatură, cămpurile electromagnetice şi infrasunetele.

În opinia lui, casele bântuite sunt construite în zone cu anomalii magnetice, în apropierea cărora se găsesc surse, naturale sau artificiale, de cămpuri electrice şi de sunete de joasă frecvenţă, situate la limita inferioară a sensibilităţii urechii omeneşti. El a efectuat o serie de experienţe de laborator, care sugerează că infrasunetele şi anumite tipuri de câmpuri electromagnetice pot induce o senzaţie de disconfort, ba chiar şi halucinaţii. Pentru o persoană care crede în stafii, toate acestea pot genera convingerea că asistă la apariţia unor fantome, mai ales dacă se află într-o casă care poate inspira prezenţa acestora, măcar prin aspect, dacă nu şi prin istoricul său.

Tocmai de aceea, dr Richard Wiseman vrea să ridice din temelii o casă ce prezintă toate caracteristicele uneia băntuite. Podelele şi pereţii vor ascunde generatoare de câmpuri electromagnetice şi infrasunete, iar în spatele tablourilor se vor afla ventilatoare ce vor trimite, din cănd in cănd, curenţi de aer rece. Nimic nu va fi lăsat la voia intămplării. Arhitectura, mobilierul, zugrăveala, totul va fi elaborat în aşa fel încât să inspire teamă, restul urmând să fie făcut de aparatura electronică. „O astfel de casă, în care totul va fi sub control, ne poate ajuta să obţinem rezultate ştiinţifice importante. Ea s-ar putea bucura, de asemenea, de o publicitate imensă şi totodată să intre în istorie”, a declarat dr Wiseman, plin de încredere şi optimism. Deocamdată însă caută finanţatori dispuşi să contribuie, alături de el, la construcţia casei cu fantome în dotare.