Revoluţie în ştiinţă: o companie americană spune că este capabilă să previzioneze cutremurele mari cu 2 săptămâni înainte!

130

O companie din Silicon Valley a început să instaleze o serie de senzori electronici în întreaga Californie pentru a demonstra că majoritatea seismologilor se înşeală şi că există un instrument cu ajutorul căruia se pot prezice cutremurele, anunţă New York Times.

Proiectul, denumit QuakeFinder (în traducere “Căutătorul de cutremure”), implică instalarea de 200 de senzori de înălţimea de 1,5 metri, de-a lungul liniilor de falie, pentru a măsura schimbările câmpurilor magnetice de sub pământ şi pentru a detecta particulele încărcate din aer. Teoria este aceea că schimbările din câmpurile electromagnetice pot prevesti cutremurele.

Dar, cei mai mulţi dintre seismologi resping QuickFinder-ul ca fiind o născocire şi au ajuns la concluzia că previziunea cutremurelor este absolut imposibilă. U.S. Geological Survey (USGS – Societatea Geologică Americană) – principala instituţie implicată în studierea cutremurelor, nu sprijină studiile privind legătura dintre cutremure şi electromagnetism, ce sunt privite cu foarte mult scepticism.

Dar inventatorul şi inginerul-şef al proiectului QuakeFinder, Tom Bleier, este convins că gândirea seismologilor în privinţa previziunii cutremurelor este una învechită. “USGS caută în 99% din cazuri indicatori mecanici, ca protuberanţe şi mişcări în scoarţa pământului”, spune dl Bleier. “Noi, în schimb, căutăm indicatori electromagnetici”. Prin monitorizarea tuturor senzorilor, dl.Bleier crede că va fi capabil să previzioneze un cutremur puternic (mai mult de 5 grade pe scara Richter) cu până la 2 săptămâni înaintea de producerea sa!

Dl.Bleier, un inginer de 66 de ani, a lucrat 37 de ani pentru dezvoltarea de sisteme terestre şi sateliţi pentru Departamentul Apărării şi pentru companii private, iar ultimii 10 ani şi-a dedicat producerii proiectului QuakeFinder.