Ateiştii susţin că evoluţia vieţii este total întâmplătoare… Dar un studiu ştiinţific demonstrează că evoluţia e “predictibilă”. Cine a proiectat-o?

  •  
  •  
  •  
  •  

Există oameni de ştiinţă ateişti care susţin că evoluţia vieţii nu este conformă cu ideea direcţiei şi scopului. De exemplu, conform paleontologului Stephen Jay Gould, suntem un „accident cosmic de moment”, cu toate că suntem un „accident măreţ”. Sintetizându-şi viziunea, Gould scrie: „Să derulăm înapoi caseta vieţii până la primele zile ale creaţiei; hai să o punem din nou, din acelaşi punct de plecare, iar şansele ca ceva asemănător inteligenţei umane să apară în această reluare sunt incredibil de mici.” Aceasta este o viziune foarte contingenţă asupra evoluţiei, sugerând că, dacă nu s-ar fi petrecut câteva fapte întâmplătoare marcante, consecinţele ei ar fi fost complet diferite.

Filosoful Daniel Dennett este de acord, întrebându-se dacă nu cumva complexitatea diversităţii biologice poate „fi cu adevărat rezultatul unui simplu şir de procese algoritmice bazate pe întâmplare. Dacă este aşa, cine a proiectat şirul?”. Dennett răspunde la propria întrebare retorică spunând: „Nimeni. Este el însuşi produsul unui proces orb, algoritmic.” „Evoluţia nu este un proces proiectat pentru a ne produce pe noi.”

Totuşi, un grup de cercetători de la Harvard a publicat în 2006 o lucrare intitulată „Darwinian evolution can follow only very few mutational paths to fitter proteins”. Ultima propoziţie din rezumatul lor este fascinantă: „Conchidem că o bună parte din evoluţia proteinelor va fi limitată în mod asemănător. Acest lucru implică faptul că banda vieţii proteinelor poate fi reprodusă la scară mare şi chiar predictibilă.” Până de curând, a vorbi despre evoluţie ca fiind în vreun sens „predictibilă” ar fi constituit o erezie în literatura ştiinţifică, aşa că este interesant să vedem cum acest limbaj este reluat treptat, fiind impus pur şi simplu de observaţiile făcute de oamenii de ştiinţă în studierea mecanismelor vieţii. Dar predicţia înseamnă că cineva a proiectat această întreagă evoluţie. Cine a făcut-o?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu