Oamenii de ştiinţă au inventat un „glob de cristal” matematic pentru a prezice viitorul! Astfel, s-ar putea „profeţi” dezastre naturale sau economice!


glob de cristalOamenii de ştiinţă au dezvoltat o ecuație matematică care ar putea prezice o serie de catastrofe viitoare care ameninţă planeta noastră și viețile noastre. Calculul matematic al oamenilor de ştiinţă poate prezice crah-urile financiare ale sistemelor economice, crizele epileptice din creier, precum și schimbările climatice devastatoare.

„Globul de cristal” a fost dezvoltat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie. În cazul în care principiul este generalizat în alte sisteme complexe reale, cum ar fi schimbările climatice sau controlul bolilor, s-ar putea deschide posibilitatea de a se evita catastrofele înainte ca acestea să se întâmple.

Într-o colaborare dintre Centrul Universitar Sackler pentru Ştiinţa Conştiinţei şi Centrul de Cercetare a Sistemelor complexe de la Universitatea Charles Sturt din Australia, cercetătorii au folosit matematica şi simulări detaliate pe calculator pentru a arăta că o măsurare a „fluxului de informații” atinge un vârf, chiar înainte ca un sistem să se mute de la un stadiu sănătos la unul nesănătos. Astfel de „tranziții de fază” sunt comune în multe sisteme reale și sunt de multe ori extrem de semnificative: crizele epileptice și crah-urile de pe piețele financiare sunt doar două exemple de tranziții.

Dacă rezultatele se pot generaliza şi la alte sisteme reale, am putea avea la dispoziţie modalităţi de a prezice evenimente dezastruoase înainte ca acestea să se întâmple, ceea ce ar deschide posibilitatea realizării de intervenții înainte ca evenimentele să aibă loc.

P.S. Foarte interesantă ştirea. Poate atunci că „globul de cristal” din legende, cu ajutorul căruia se putea prezice viitorul, nu era chiar o imaginaţie…

 


Lasă un comentariu