Graham Hancock (un scriitor şi jurnalist britanic) a vizitat templele de la Angkor din Cambodgia pentru cartea sa „Oglinda cerului”. A constatat că acest complex este ridicat respectând orientarea spre stele şi anume spre constelaţia Dragonului (Draco).
Din anul 10.500 î. Hr. Hancock ţine cont de construcţiile de la Gizeh, unde Sfinxul în ziua echinocţiului de primăvară a anului 10.500 î. Hr. se uita exact la răsăritul constelaţiei Leului pe orizontul estic şi că, în acelaşi moment, constelaţia Orion se găsea în sud, la punctul culminant de jos. El conchide că între aceste construcţii diferite există o încrengătură, care, în diverse puncte ale globului nostru, reprezintă poziţii ale stelelor în ziua echinocţiului de primăvară a anului 10.500 î.Hr. şi anume sub forma unor temple şi piramide.
„Sfinxul, spune Hancock, este constelaţia Leului, în răsărit; piramida lui Keops cu subsolul ei sudic de sub camera regelui – constelaţia Orion în sud, în timp ce templele de la Angkor simbolizează constelaţia Dragonului din nord”. În ziua echinocţiului de primăvară a anului 10.500 î. Hr., Vărsătorul se afla în vest; Hancock nu a găsit până acum un corespondent al acesteia pe pământ.
Ce să însemne toate acestea? De ce se străduieşte cineva să ne atragă atenţia asupra acestei date – şi anume prin ridicarea unor construcţii monumentale dintre cele mai importante de pe planetă? Ce s-a întâmplat pe Pământ în acel an 10.500 î. Hr.? Ar putea fi vorba de o catastrofă globală; Pământul a fost inundat cu apă în cea mai mare parte. Să fi fost vorba de unul şi acelaşi lucru cu potopul lui Noe din Biblie?