Pentru unele portocale culoarea naturală este verde…Pentru a le colora în portocaliu, se gazează cu etilenă!


Portocalii nu cresc spontan în sălbăticie. Sunt rezultatul unei încrucişări între tangerine şi pomelo (sau grepfrutul chinezesc, care este galben sau verde-deschis) şi au fost cultivaţi pentru prima dată în Asia de Sud-Est. Acolo portocalele erau verzi pe atunci, şi la fel sunt şi acum. Tangerinele thailandeze şi portocalele vietnameze sunt de un verde-intens la exterior, fiind portocalii doar în interior.

Portocalele sunt fructe subtropicale, iar culoarea lor depinde de locul în care cresc. În climate mai temperate, coaja verde capătă nuanţe portocalii atunci când vremea este răcoroasă, dar în ţările calde clorofila nu este distrusă, iar fructele rămân verzi. Portocalele din Honduras, spre exemplu, sunt mâncate de localnici aşa verzi cum sunt, însă pentru export sunt colorate artificial în oranj. Colorarea se face cu etilena gazoasă – un produs secundar al industriei petroliere, utilizat în principal la fabricarea maselor plastice. Etilena este compusul organic produs pe scara cea mai largă la nivel mondial: în fiecare an sunt obţinute 100 de milioane de tone. Etilena îndepărtează stratul verde natural de la suprafaţa portocalelor, astfel că în locul lui rămâne cel oranj cu care suntem atât de obişnuiţi.

Portocalele care se vând în supermarketuri par în întregime portocalii, şi probabil că acum începeţi să vă întrebaţi dacă nu cumva au fost „gazate”. Portocalele care se vând în supermarketuri par în întregime portocalii, şi probabil că acum începeţi să vă întrebaţi dacă nu cumva au fost „gazate”. Se spune că etilena este un gaz inodor, fără gust şi inofensiv, pe care multe fructe şi legume îl emană în mod natural după ce au fost culese. Dar, pe lângă colorarea portocalelor, etilenul este folosit şi la fabricarea maselor plastice, dar şi a detergenţilor şi antigelului. Poftă bună! Portocale cu detergenţi…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock