Pe 3 decembrie 2012, deasupra piramidelor egiptene va avea loc o aliniere planetară ce s-ar produce o dată la 2.737 de ani… Adevărat sau fals?

  •  
  •  
  •  
  •  

Pe Internet a început să circule o poză prin care se văd cele trei piramide egiptene, iar deasupra lor strălucesc trei planete: Mercur, Venus şi Saturn, toate cele trei aflându-se într-o aliniere planetară, acest eveniment urmând a avea loc pe 3 decembrie 2012. Titlul acestei poze pare a fi unul cataclismic: “Alinierea planetară cu piramidele de la Giza se întâmplă o dată la 2.737 de ani”. Cum alinierele planetare, dar şi piramidele egiptene joacă un rol deosebit în credinţele New Age şi în astrologie, s-ar părea ca acest titlu ar fi unul cu puternice conotaţii spirituale, implicând faptul că pe 3 decembrie 2012 s-ar întâmpla ceva deosebit în viaţa omenirii.

Deşi această poză se bazează pe evenimente astronomice reale, totuşi titlul este unul fals, părând a băga mai multă panică în rândul credulilor. Da, e  adevărat că pe 3 decembrie 2012, cele 3 planete (Mercur, Venus şi Saturn) se vor afla la o distanţă relativă mică pe cerul Terrei. Această apropiere însă nu va fi atât de mare, cum au fost planetele Venus şi Jupiter la începutul acestui an; va exista o distanţă de 14 grade, adică de aproape 30 de ori lungimea Lunii pline pe cer.

Însă, referitor la alinierile planetare, iată cum stă treaba: acestea apar în fiecare an (cel puţin două planete). Dar 3 planete? Şi acest tip de aliniere se întâmplă destul de des, şi include, în mod inevitabil, planetele Mercur şi Venus. Acestea sunt mai apropiate de Soare decât Pământul, aspect care semnifică două lucruri: ele orbitează mai rapid, aşa că îşi schimbă mai rapid poziţiile, deci, orice conjuncţie este destul de obişnuită. Şi, în al doilea rând, ele nu se îndepărtează de Soare, deci, le putem găsi pe cer în fiecare an. Alinierele a 3 planete nu este un eveniment extrem de rar: de exemplu, în martie 2012, a avut loc o conjuncţie frumoasă între Mercur, Venus şi Jupiter.

Iar alinierea între Mercur, Venus şi Saturn nu se întâmplă odată la 2.700 de ani sau ceva de genul ăsta, ci mult mai des, ultimul eveniment având loc pe 25 iunie 2005, aşa cum putem citi pe site-ul Universe Today.  Deci, acum 7 ani. Şi, după câte ştiu, pe 25 iunie 2005 nu s-a întâmplat nimic deosebit, aşa că nu văd ce semnificaţie “spirituală” ar putea avea alinierea planetară de pe 3 decembrie 2012. E pur şi simplu o nouă sperietoare…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu