Palatul Potala, cea mai mare mănăstire budistă, palatul cu 10.000 de încăperi


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Potala este cea mai mare mănăstire budistă din lume şi palatul lui Dalai-Lama, conducătorul spiritual al Tibetului. Denumirea completă a acesteia este Duzingnibi-pobran Potala (în traducere literală, „Potala, palatul celui de-al doilea cârmaci”, sau „Al doilea port”). Etimologia tibetană a cuvântului potala constă din două părţi: pota (din sanscrită – „corabie”) şi la (sanscrită – „a ţine”). Însă această explicaţie este controversată. Palatul se numeşte „Al doilea port” deoarece este o proiecţie a primei Potala, palatul în care se află Buddha Compasiunii, Arya Avalokiteshvara, a cărui încarnare pe pămînt sunt toţi dalai-lama. Palatul cel adevărat se află pe insula Potala din Oceanul de Sud, într-un loc necunoscut.

Palatul Potala a fost construit pe muntele Marbori (în traducere literală, „Muntele roşu”), în secolul al VII-lea. În cea mai veche aripă a palatului, sala de rugăciune din peşteră, se află statuile perechii regale. Regele Sron-Zang Gambo – stăpânul Tărâmului morţilor (una din vechile denumiri ale Tibetului) – a fost cea de-a patruzecea încarnare a lui Avalokiteshvara, iar primul dalai-lama – cea de-a patruzeci şi una. Dalai-Lama de azi, Tenzing Gyatso, este cea de-a cincizeci şi patra încarnare a lui Avalokiteshvara. Ulterior, palatul a ars de la o lovitură de fulger, fiind în întregime distrus de adversarul lamaismului Landarma.

În secolul al XVII-lea, în timpul celui de-al cincilea dalai-lama, Potala a fost reconstruită, devenind reşedinţa acestuia. Se povesteşte că moartea l-a prins pe cel de-al cincilea dalai-lama când palatul era încă neterminat, de aceea o persoană din anturajul său, Sanchjai-Cjamtso, a ascuns de popor moartea lui dalai-lama pe parcursul unei perioade de şaisprezece ani, temându-se că tibetanii, aflând de moartea stăpânului lor spiritual, ar fi putut abandona construcţia palatului.

Structura palatului se desfăşoară în plan vertical. Zidurile sunt înclinate asemenea faţetelor unui trunchi de piramidă. Arhitectura palatului este realizată în stilul tibetan, fundaţia nu atinge partea proeminentă a stâncilor, umplând adânciturile. Palatul are o înălţime de 117 m şi 13 etaje. Lungimea de la est până la vest este de 360 de metri. Spre palat duc trei scări de piatră pe partea frontală şi două drumuri dinspre nord-vest către nord-est, care, ajungând în curte, se transformă în scări.

În interior, Potala arată destul de sumbru, uimind prin masivitate. Aici sunt scări abrupte, ferestre înguste în pereţii groşi de un metru, pereţi nu prea înalţi care susţin coloanele sculptate din lemn. Principalele obiecte sacre şi apartamentele lui dalai-lama se află în partea centrală a palatului, colorată în roşu-brun, numită „Palatul roşu”. Lângă camerele personale ale lui dalai-lama se află stupele funerare (suburgan) ale predecesorilor săi, începând cu cel de-al cincilea dalai-lama, a cărui stupă uimeşte prin splendoare: aceasta este făcută din foi de aur şi acoperită cu pietre preţioase.

În total, în palat sunt aproximativ zece mii de încăperi; printre acestea, Marea sală de adunare, temple mici şi camere de locuit. Tot aici erau amplasate şi reşedinţa împăratului manciurian, apartamentele de stat ale regelui Tibetului, cabinetul de miniştri, cancelarii, tezaurul de stat şi alte încăperi. Interiorul palatului este plin de un număr imens de sculpturi din lemn şi din lut, tanka (icoane sui-generis), iar pereţii şi plafoanele sunt acoperite cu numeroase picturi. Într-una din încăperi sunt expuse pietre aduse din diverse părţi ale Tibetului, pe care se văd urme de tălpi şi mâini de om. Aceste urme, care aparţin unor yoghini şi bodhisattva, intră în piatră până la o adâncime de un centimetru.

În anul 1961, toată averea din Potala a fost luată sub protecţia guvernului chinez.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO