Bazinul Don Juan din Antarctica – locul misterios care seamănă cu un peisaj extraterestru de pe Marte


Continentul înghețat, crud și gol al Antarcticii este un loc ciudat, unde existau odată păduri. În zilele noastre, puteți găsi chiar locuri care sunt fierbinți… sub gheață. Mai mult decât atât, există un loc numit „Blood Falls”, care conține forme de viață ciudate.

Da, Antarctica este un continent foarte ciudat. Dar, asta nu e tot. Un bazin de sare misterios din Antarctica este atât de sărat (Bazinul Dom Juan), încât oamenii de știință cred că dacă se va găsi apă pe Marte, va arăta probabil la fel ca cel din Antarctica.

Apa Bazinului Don Juan este situată la baza munților Transantarctici din Antarctica şi este atât de sărată – fiind unul dintre cele mai solide corpuri de apă de pe Pământ – încât poate rămâne lichidă până la temperaturi de -50 grade Celsius.

Originea apei sărate rămâne totuși inexplicabilă. În timp ce oamenii de știință au presupus anterior că aceasta îşi are originea în umiditatea care curge în jos de pe versanții din vale, un nou studiu sugerează că aceasta ar putea fi alimentată de un sistem de apă subterană, aflată adânc sub suprafață. Şi, aduceţi-vă aminte că există locuri fierbinți în Antarctica!

Astfel de caracteristici au fost deja observate pe pantele abrupte ale planetei Marte, ceea ce înseamnă că şi „planeta roșie” poate conține un sistem de apă subterană. Pământul marțian este plin de sare lichidă datorită prezenței soluțiilor de perclorat, care scade considerabil punctul de îngheț al apei. Măsurătorile robotului Mars Curiosity luate de pe craterul Gale în timpul nopților de iarnă, arată că temperaturile și nivelurile de umiditate sunt potrivite pentru a se forma sarea lichidă.

Iată că chiar și pe Pământ avem „locuri extraterestre”!

Bazinul Don Juan din Antarctica

 

Zona cu apa sarata pe Marte

Lasă un comentariu