Misterul OZN-urilor: fulgere de mare înălţime

830 vizualizari

ozn30Multe dintre misterioasele apariţii de natură extraterestră par a fi direct legate de fenomene naturale derutante precum fulgerele produse la mare înălţime. Luminile dansatoare care îi pun în încurcătură pe pasionaţii de fenomene OZN au apărut deasupra furtunilor cu fulgere de-a lungul istoriei, însă acestea nu au fost studiate de cercetători decât după o înregistrare video accidentală petrecută în 1989.

“Fulgerele provenite din aceste furtuni excită câmpul electric de deasupra, producând un fascicul de lumină. Ne-am dat, în sfârşit, seama că doar un anumit tip de fulger generează astfel de reacţii în partea superioară a atmosferei”, declară Colin Price, geofizician în cadrul Universităţii din Tel Aviv, citat de livescience.com. Astfel, cercetătorii israelieni au detectat străluciri la o distanţă de 65-129 de kilometri depărtare de sol, cu mult mai îndepărtate decât distanţele de până la 16 kilometri, unde se produce în mod normal un fulger. Aceste fulgere produse la mare înălţime pot lua forma unor mingi de electricitate extrem de rapide.

Cauza sau modul de funcţionare al acestor fulgerări rămâne încă un mister, însă Price crede că acestea pot oferi explicaţie pentru relatările despre OZN-uri care s-au adunat de-a lungul anilor. Iar descoperirea ar putea reprezenta totodată o mângâiere pentru entuziaştii OZN dezamăgiţi de farsele din trecut.

Atât piloţii de linie, cât şi astronauţii au relatat în dese rânduri despre apariţia acestor fulgere produse la mare înălţime, alături de fenomene la fel de misterioase precum descărcările atmosferice. Price şi colegii săi s-au interesat de fulgerele produse la mare înălţime pe timp de iarnă, care se produc doar în emisfera nordică. Cu ajutorul camerelor video, aceştia au putut observa aceste fenomene deasupra Mării Mediterane.