Misterul oraşului străvechi Tiahuanaco din America de Sud… Cum se poate ca „oamenii primitivi” să fi construit o aşezare atât de complexă, la 4.000 de metri înălţime!?


Tiahuanaco este o zonă arheologică importantă, pre-columbiană, situată în Bolivia de Vest, reprezentând unul dintre cei mai importanți precursori ai Imperiului Incaş. Caracteristica „imposibilă” a oraşului Tiahuanaco, ale cărui ruine gigantice se găsesc pe malul lacului Titicaca din Bolivia, este însuşi faptul că a fost construit. El se înalţă pe un platou pustiu la o altitudine de 4.000 de metri, înălţime care provoacă rău de munte oamenilor neobişnuiţi cu asemenea altitudini. Aici porumbul nu poate creşte, pisicile nu se pot acomoda, femeile albe nu pot să nască. În pofida altitudinii incredibile, o populaţie numeroasă trebuie să fi trăit cândva în vecinătate, aşa cum o dovedesc dealurile terasate, un port părăsit şi ruinele extinse din apropiere.

Când spaniolii au sosit la Tiahuanaco, băştinaşii de acolo nu au putut să le spună despre vastul oraş părăsit decât că a fost construit de către zei. Cercetând cu atenţie, spaniolii au constatat că uriaşele ziduri din piatră ale templelor, ridicate pe blocuri de fundaţie cântărind câte 100 de tone fiecare, erau ţinute laolaltă cu nişte ştifturi de argint. Plini de entuziasm, descoperitorii spanioli au scos aceste ştifturi. Din nefericire, multe dintre ziduri s-au prăbuşit în timpul cutremurelor care au urmat şi o mare porţiune din oraş, inclusiv pietrele cioplite şi statuile, au fost literalmente cărate în alte locuri de-a lungul secolelor, pentru înălţarea altor clădiri, inclusiv o bună parte din oraşul La Paz, ca şi pentru construirea terasamentelor de şosele. Mare parte din materialul rămas a fost pur şi simplu prea greu pentru a fi transportat.

Totuşi, au rămas suficiente mărturii pentru a alcătui un enigmatic mozaic arheologic. Este incredibil faptul că ciopliri de o asemenea complexitate au putut fi realizate pe piatră cu unelte de piatră, ca şi faptul că pietrele de construcţie sunt tăiate după criterii geometrice clare, de parcă ar fi fost întrebuinţate unelte din oţel.

S-a sugerat adesea că Tiahuanaco, un port aflat acum departe de apă, şi lacul Titicaca, un lac adânc cu faună oceanică, s-au aflat cândva la nivelul mării şi au împinse în sus pe o înălţime de peste 3,5 km în timpul unei convulsii terestre care a dus şi la formarea „noului” lanţ al Anzilor, o teorie care ar explica şi părăsirea oraşului.

Originea aşezării Tiahuanaco este atât de misteri­oasă, amplasamentul său este atât de pustiu iar construc­ţia sa e atât de inexplicabilă încât anumiţi cercetători, care au zăbovit suficient de mult la faţa locului pentru a se acomoda cu altitudinea, au adâncit misterul legat de Tiahuanaco prin concluziile lor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Un comentariu la „Misterul oraşului străvechi Tiahuanaco din America de Sud… Cum se poate ca „oamenii primitivi” să fi construit o aşezare atât de complexă, la 4.000 de metri înălţime!?”

Comentariile sunt închise.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO