Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Catalhoyuk, oraşul fără străzi, unde oamenii se plimbau pe…acoperişuri!

123

Qatal HuyukSăpăturile începute în anul 1961 în situl anatolian de la Catalhoyuk (Turcia), au pus în evidenţă treisprezece nivele care dovedesc locuirea constantă a zonei, în cel de al VII-lea mileniu.

Catalhoyuk a fost un oraş; această afirmaţie nu se bazează doar pe numărul mare de locuitori, ci şi pe dependenţa lor faţă de exterior. Uneltele sunt lucrate din obsidian extras de la Hasan Day, un vulcan situat la 120 de kilometri; bazaltul din care sunt făcute unele recipiente provine de la Kara Day, la 30 de kilometri de oraş. Cerealele au fost produse de ţăranii din câmpia vecină, iar carnea era adusă de la populaţiile de pe dealurile din jur.

Casele sunt din cărămizi standard, de 66 x 37 x 8 centimetri. Ansamblul oraşului este constituit din locuinţe alăturate. Nu există nici străzi şi nici porţi. Se circula pe acoperişurile terasă. în interiorul caselor, având planul dreptunghiular de şase metri pe patru, se accedea de pe acoperiş cu ajutorul unor scări. Mici curţi interioare permiteau ca lumina să pătrundă în locuinţă.

Orgoni Crystal